'AKP döneminde hava kirliliği arttı’

img

BURSA - Tarım kentinden Türkiye'nin önemli sanayi kentine dönüştürülen Bursa'da hava kirliliğinin sağlık sorunlarına neden olduğuna dikkat çeken DOĞADER Başkanı Caner Gökbayrak, AKP’nin iktidarda kalması halinde hava kirliliğinin devam edeceğini söyledi. 

Türkiye'nin önemli sanayi kenti olan Bursa'da hava kirliliği şehrin en büyük problemlerinden birini oluşturuyor. Sanayinin yoğun olduğu kent, bir dönem "Yeşil Bursa" ismiyle anılırken, son yıllardaki hava kirliliğinden dolayı halk arasında artık "Gri Bursa" olarak tanımlanıyor. Kış aylarında hava kirliliğinin daha net görüldüğü şehirde, son yıllarda solunum ve kanser hastalıklarında da artış oldu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Ocak ayında yaptığı açıklama ile Bursa'da hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü değerlerinin 5 katı üzerinde olduğuna dikkat çekmişti. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) kurulması planlanan termik santralin de “Bursa'yı nefes alınamaz hale getireceği” tartışılıyor. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Caner Gökbayrak, Bursa'daki hava koşullarını ve şehirde gelinen son durumu değerlendirdi.
 
‘SOLUNUM SORUNU YARATIYOR’
 
Bursa'da kirliliğin inanılmaz boyutta arttığına dikkat çeken Gökbayrak, kimi zaman bu kirliliğin gözü yaşartacak seviyeye geldiğini aktardı. Bursa'nın çanak yapısına dikkat çeken Gökbayrak, "Bolu Dağı ve Saman Dağı arasında sıkışmış geniş yayılan bir alan söz konusu ve bu iki dağdan da dağ meltemleri vardır. Buna bağlı olarak dağdan ovaya doğru birleştiği zaman ikisin de merkeze doğru toplanması söz konusu oluyor. Havada oluşan sanayi dumanları solunduğu zaman kanserojen etkisi ve solunum sorunu yaratıyor. Şehirde ölçülen PM10 değeri 70 olması gerekirken 800'ün üzerinde ölçülüyor. Bu da pek çok hastalığın sebebidir" diye belirtti. 
 
'AKP ÖNCESİ HAVA DAHA İYİYDİ'
 
İktidardakilerin, Bursa'daki kirliliği tek başına evlerde yakılan odun ve kömürden kaynaklandığı gibi bir yaklaşım içerisinde olduklarını ifade eden Gökbayrak, "Geçmişte Bursa’da AKP hükümeti belediyeleri gündeme gelmeden önce kömür yakmak yasaklanmıştı. Daha doğrusu sadece ithal kömür yakılabiliyordu. O da dumanı ve kirliliğine çok az neden olan bir kömürdü. O dönemde insanlar doğal gaz yakmaya teşvik ediliyordu. Bursa'da eskiden yalnızca odun ve kömür yakmaktan dolayı hava kirliliği oluyordu. Yalnızca kışın böyle bir kirlilik yaşanıyor ve yaz aylarında da büyük bir problem olmuyordu. Şu an ise, yaz ayları evlerde yakıt yakılmadığı halde kirletici gazların Dünya Sağlık Örgütleri sınırlarının üzerine çıktığını görüyoruz" şeklinde konuştu.
 
'GEREKEN ÖZVERİ GÖSTERİLMİYOR'
 
Bursa’da her gün en az 3-5 tane fabrika kurulduğunu söyleyen Gökbayrak, “Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'nün ÇED raporlarının yayınlandığı bir sayfası var. Eğer bir tavuk çiftliği bile kurmak istiyorsanız ÇED raporu almanız gerekiyor. Bu ÇED raporlarını bütün tesisler almak zorunda. Kaçak olan fabrikalar da buna dahil. Bütün tesislere ÇED raporu verilmesine rağmen yaşanan bu kirliliğin nedeni, ÇED raporlarının sınır değerlerinin yüksek yapmalarıdır. Bu kadar büyük kirliliği oluşturabiliyor” dedi. “Ya bakanlık olarak ÇED sınır değerleri çok yüksek ya da denetim yapılmıyor” diyen Gökbayrak, “Her yeni tesisin kurulmasına da izin veriyorlar. Devlet kurumları gerekli özveriyi göstermiyor" ifadelerini kullandı. 
 
'BURSA TARIM ŞEHRİDİR'
 
Bursa’nın aslında bir tarım şehri olduğunu ve sanayi şehri olmadığını savunan Gökbayrak, "Sanayi ve tarım yana yana yaşayamaz. Örneğin ABD'de tarım alanlarının olduğu yerlerde bir tane dahi sanayi bölgesi göremiyorsunuz. Dünyanın sanayi devi dediğimiz ABD bile tarım alanlarını koruyabiliyor. Maalesef Türkiye’de tarım alanı dediğimiz Bursa’yı önce tekstil fabrikalarıyla ardından oto endüstrisiyle kirletmeye başladık” diye konuştu. 
 
'AKP TEKRAR İKTİDAR OLURSA'
 
24 Haziran seçimlerine de değinen Gökbayrak, Bursa'nın havasının temizleneceği yönünde her seçim vaatler verildiğini ancak yerine getirilmediğini savundu. Seçimlerde hava kirliliğine çözüm vaatlerinde bulunulduğunu dile getiren Gökbayrak, “Eğer AKP iktidarda kalırsa hava kirliliği göründüğü gibi devam edecektir. Bizim umudumuz çevrenin insan sağlığını bozmayacak, tahrip etmeyecek şekilde korunmasıdır. Ama sermayenin var olduğu düzende siz kalkıp da 'Şurayı kirletme burayı kirlet, onu yakma burayı yak' gibi bir tercih sunma durumunda olamıyorsunuz. Çünkü sıkıntı aslında sürekli büyümek zorunda olan sistemdedir. Sıkıntı sermaye düzeninde ve denetimleri yapmayan devlet teşkilatlarındadır. Bursa'daki ve genel olarak Türkiye'deki hava kirliliği sorunlarının çözülmesi için bir akıl birliğine ihtiyacımız var. Türkiye bu şekilde geleceği karartılıyor. Yaşadığı toprağın altını kazıyor. Çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakmak istiyorsak, herkesin elinden geleni yapması gerekiyor. Kirliliğe engel olmak için herkesin bu çabanın içinde olması gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
MA / Bilal Seçkin