Ekolojistler: HDP’yi destekleyeceğiz

img
İZMİR – AKP’nin 16 yıllık iktidarında doğa tahribatı yarattığına dikkat çeken ekolojistler, 24 Haziran seçimlerinde HDP’yi destekleyeceklerini açıkladı. 
 
AKP’nin 16 yıllık iktidarı boyunca yaşanan doğa tahribatlarına karşı mücadele veren doğa savunucuları, 24 Haziran’da yapılacak baskın seçimleri dört gözle bekliyor. Doğaya karşı işlenen suçlardan kurtulmak için seçimlerin bir fırsat olduğunu dile getiren ekolojistler, ekoloji ve barıştan yana olan HDP’yi destekleyeceklerini açıkladı. 
 
Ekoloji mücadelesine gönül vermiş isimlerden Erol Çırak, AKP hükümetinin bugüne kadar uyguladığı politikalar ile doğayı tamamen talan etiğini, akarsuların enerji ya da yatırım adı altında borulara hapsedildiğini hatırlattı. Çırak, termik santrallerin, Hidroelektrik Santrali (HES), Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Jeotermal Enerji Santrallerinin (JES) yarattığı tahribatlara dikkat çekerek, Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) raporları ile doğa talanının önünün açıldığını, orman yangınlarına göz yumulduğunu söyledi. AKP’nin 16 yıldır 7 defa zeytinlik alanları imar ve sanayiye açmaya çalıştığını ve başaramadığını vurgulayan Çırak, AKP-MHP ittifakının iktidarının sürmesi durumunda zeytinlik alanların tamamen yok edilmesi için uğraşılacağını kaydetti. Tarih ve kültürel alanların barajlara feda edildiğini sözlerine ekleyen Çırak, “Doğadaki her şeyi metalaştıran bir politika izlemiştir. AKP hükümeti ülkenin havası ve suyunu kirleten bir iktidardır. Bu nedenle atık bu seçimler ekolojistler açısından bu tür politikalara son vermek açısından çok önemli bir fırsattır. Çünkü bu strateji devam ettiği sürece ve AKP iktidarda olduğu sürece yaşayacak alanımız, nefes alacak havamız, temiz toprağımız ve içilecek suyumuz olmayacaktır. Dolayısı ile bu seçimlerin ekolojiden yana siyaset üreten partiyi HDP’yi destekleyeceğiz” diye konuştu.
 
‘BAŞKA BİR DÜNYA YOK’
 
Ege Bölgesi’ndeki doğa tahribatında CHP’li belediyelerin de katkısının olduğunu dile getiren Çırak, şöyle devam etti: “CHP’ye oy vermiş kitle kendini gözden geçirmeli. İzmir’in yaşanılabilinir bir yer olarak kalabilmesi için anti ekolojist politikalara karşı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Ekoloji anlayışlarını benimseyen ve onları özümseyen bir anlayışa destek vermek gerekiyor. Çünkü başka yaşanılacak dünya yok. Biz sandıklara sahip çıkacağız. AKP hükümetinin geçen seçimler sürecinde her türlü oyunlarına tanık olduk. YSK aracılığı ile seçime aykırı verdiği kararları gördük. AKP’nin her türlü hile ve hurdasına izin vermeyeceğiz. Bu gidişata dur demek için ekolojistler olarak 4 kolla sanıklara sarılıp çalışacağız. Bu fırsatı iyi değerlendireceğiz.” 
 
‘TAMAM DİYECEĞİZ’
 
Ekolojistlerin artık AKP iktidarına “TAMAM” diyeceklerini belirten Çırak, AKP’ye oy verenlerin de artık AKP’ye “TAMAM” diyeceklerini ifade etti. AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan’ın “Halkımız tamam derse çekiliriz” söylemini hatırlatan Çırak, “O tamamı söyleten; var olan krizi kendilerinin de kabul etmesidir. Ekonomik anlamda tam bir çöküntüdür. O tamam bir iflasın adıdır. Mevcut iktidarın tabanı da bir korku ile yönetiliyor. Dolayısı ile huzursuzluk başlamıştır. Yoksullaşma işsizlik artmıştır” dedi. 24 Haziran’da ülkede yeni bir sabaha uyanmak istediklerini dile getiren Çırak, “Doğanın tahribatına son vermesi açısından önemli bir gün. Çekirge bir sıçrar, 2 sıçrar 3’ncü de kapan kıstırılır. Halk 7 Haziran ve 16 Nisan’da 2 defa tamam dedi. Ancak halkın iradesi gasp edildi. 24 Haziran’da AKP’yi kapana kıstırarak tamamen kovacağız” dedi.  
 
‘HDP EKOLOJİK VE BARIŞTAN YANA’
 
Ekolojist Ertuğrul Barka ise, ekolojik mücadelenin kesinlikle politik bir iktidar mücadelesi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bütün ekolojik kararlar diğer toplumsal yaşamın nasıl olacağı hakkındaki kararların politikacılar tarafından verildiği kararlardır. Türkiye’de yaşanan bütün ekolojik sorunları TBMM’de doğayı meta olarak gören sermayelere aktarmaya çalışanların politik temsilcileri tarafından yaratıldı. Ekolojistler HDP ile ittifak oluşturmuştur. Biz bu anlamda HDP’ye güveniyoruz. Onun tüm ülkede ekolojik değerleri olduğu kadar, kültürel ve toplumsal değerleri savunacağına inanıyoruz. Bugün ülkenin dört bir yanında iktidar eli ile ekolojik ve kültürel yıkımlar gerçekleşmektedir. Sermaye kendini büyüterek yaşamak zorunda olduğunu bildiği için bugün doğayı ticarileştirerek ve metalaştırarak bünyesine katmaya çalışmaktadır. Biz ekolojistler yaşamın sürdürüle bilinir olmasından yanayız. Bu ekolojik toplumun farklı etnik dinsel inanç topluluklarını bir arada yaşatacağını ve barışı sağlayacağını biliyoruz. Bu desteğimiz gerek cumhurbaşkanlığı gerekse milletvekili seçiminde bir bütün halindedir. Herkesin de barıştan emekten insan hak ve özgürlüklerinden kadın haklarından yana saf tutarak HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı ve milletvekili adaylarını desteklemesini istiyoruz.” 
 
MA / Ruken Demir