'Tarihten ders çıkarıp geleceğimize sahip çıkacağız'

img

MERSİN – Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santrale izin vermeyeceklerini dile getiren Mersinli gençler, "Tarihten ders çıkarıp geleceğimize sahip çıkacağız" dedi. 

AKP Hükümeti'nin halkın görüşünü almaksızın Akkuyu Nükleer Santrali'nin temelini atmasına yönelik halkın tepkisi devam ediyor. Halkın büyük bir bölümün karşı olduğu nükleer santrale ilişkin Pozcu Sahil'de gençlere mikrofon uzattık. Nükleer santralin AKP’nin yanlış politikalarından biri olduğunu dile getiren İlknur Ercan, AKP'nin doğayı ve çevreyi talan etmeye devam ettiğini söyledi. 
 
'SONUNA KADAR MÜCADELE'
 
Nükleer santralin hem çevreye hem de insan sağlığına zarar vereceğini dile getiren Ercan, “Bu kadar zararlı bir projede ısrarlı olmak akıllı bir şey değildir. Ülkemize ve bölgedeki ülkelere zarar verecek bu projeden biran önce vazgeçilmelidir” çağrısı yaptı. Ercan, kentlerine ve doğalarına sahip çıkmanın bir gereği olarak sonuna kadar nükleer santrale karşı mücadele edeceklerini söyledi. 
 
'TARİHTEN DERS ÇIKARACAĞIZ'
 
Nükleer santralin kurulmasıyla birlikte radyasyonun yayılacağını vurgulayan Deniz Cengiz ise, oluşacak radyasyonun rüzgar gibi çevresel etkilerle bölgeye yayılacağını söyledi. Bu radyasyonun tüm nesilleri etkileyeceğini hatırlatan Cengiz, "Bu nedenden dolayı doğan çocuklar sakat olacak. Geleceğimiz yok olacak” diye belirtti. Çernobil ve Fukuşima’da yaşanan faciaları anımsatan Cengiz, tarihten ders çıkarılıp geleceğe sahip çıkılması gerektiğini söyledi. 
 
Tüm Mersinlilerin nükleere karşı ortak hareket etmesi gerektiğini söyleyen Cengiz, “Çocukların sakat kalmasını istemeyen ve yaşam alanlarımız için elimizden geleni yapmalıyız. Hukuksal mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz ve geleceğe sahip çıkan biz gençler nükleer santral yaptırtmayacağız” dedi.
 
'ÜLKENİN KAYNAKLARI YABANCI ŞİRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR'
 
Diğer ülkelerde var olan nükleer santralin bir bir kapatıldığını hatırlatan Ali Gümüşay, “Ülkemize baktığımızda Sinop ve Akkuyu’da nükleer santral kurmak istiyorlar. Ülkenin gerek ekonomi politikası gerekse enerji politikası nükleer santralin güvenliği sağlayacak bir durumda değil. Bir sızıntı ya da başka bir durumda Türkiye bunun önüne geçemeyecektir. Bir diğer husus ise Akkuyu’da kurulmak istenilen nükleer santral fay hattı üzerinde olması. Bu nedenden dolayı küçük bir kazada büyük bir patlamaya yol açabilir" diye ifade etti. 
 
Santralin Rusya tarafından inşa edildiğini de hatırlatan Gümüşay, bu nedenle Türkiye'ye ekonomik bir getirinin de sağlanmayacağına dikkat çekti. Hükümet tarafından sürekli olarak "yerli-milli" enerji sözlerinin aldatmaca olduğunu da vurgulayan Gümüşay, "Ülkenin kaynakları yabancı şirketlere peşkeş çekiliyor" diye belirtti. Gümüşay, nükleer santralin, doğaya, çevreye, hayvanlara ve insan sağlığına zarar vereceğini düşündüğü için karşı olduğunu da sözlerine ekledi.