'Çeşme projesi kararlı mücadele sonucu iptal edildi'

img
 
İZMİR - Çeşme Turizm Projesi’nin Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulmasının sevindirici bir haber olduğunu belirten meslek ve ekoloji örgütleri, kentlere, yaşama, kamu yararına sahip çıkmakta kararlılıklarının devam edeceğini vurguladı. 
 
İzmir’in Çeşme ilçesinde yapılmak istenen “Turizm Projesi”ne karşı dava açan meslek ve ekoloji örgütleri, projenin Danıştay tarafından durdurulmasına ilişkin Mimarlar Odası İzmir Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Türk Mimar ve Mühendisler Odası (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Aykut Akdemir, TMMOB bağlı odaların temsilcileri, Ege Çevre ve Kültür Platformu, İzmir Yaşam Alanları temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 
 
PROJENİN ETKİLERİ
 
Kurumlar adına açıklama yapan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, projenin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yaşanan hukuki süreçten söz etti. Proje ile Çeşme Yarımadasında devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanların tümünün tehlikeye gireceğini belirten Yılmaz, “Bunun yanı sıra 47 Km kıyı alanını, yarımadanın kuzey ve güneyinde 4 bin hektarı bulan deniz alanlarını ve bu alanlardaki beş adet adayı, 4,293 hektar orman alanını, 600 hektar mera alanı, içme suyu koruma havzalarının tamamı tehlike altındaydı. Bölgedeki doğal koruma alanlarının yüzde 70, nitelikli tarım alanları ile zeytinlik alanları, kültürel ve arkeolojik miras alanlarını, yarımadada yerleşim alanları dışında kalan alanların tamamını içeren 16 bin Hektarlık devasa kamu arazisini kapsamaktadır” dedi.
 
BAKANLIK BÖLGEDE İŞLEM YAPAMAYACAK 
 
Kurumlar ve duyarlı yurttaşların bu hukuksuz karara karşı tekrar dava açtığını anımsatan Yılmaz, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun yürütmeyi durdurma kararı verdiğini söyledi. Bu karar ile davalı Kültür ve Turizm Bakanlığının Çeşme Turizm Bölgesi projesi kapsamında artık hiçbir işlem yapamayacağını aktaran Yılmaz, “Yürütmenin durdurulması kararına rağmen yapılacak her işlem kamu görevlilerinin cezai ve mali sorumluluğunu gerektirecektir. Kurumlarımız kararın gereklerine uyulmasını titizlikle takip ederek ihlal edenler hakkında gerekli hukuki işlemleri başlatıp takip edecektir" ifadelerini kullandı.
 
KARARLILIK DEVAM EDECEK
 
Kararın sevindirici olduğunun altını çizen Yılmaz, "Halkımıza ve tüm İzmirlilere armağan olsun. Kentlerimize, yaşama, kamu yararına sahip çıkma kararlılığımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşıyoruz” diye konuştu. 
 
Yılmaz’ın ardından söz alan kurum temsilcileri de projenin yürütmesinin durdurulma kararının olumlu olduğunu belirterek, diğer projeler içinde aynı kararların verilmesi gerektiğini vurguladı.