Batman'ın tek yeşil alanına kayyum tırpanı

img

BATMAN - Batman'ın tek yeşil alanı olan 159 bin metrekarelik Esentepe'deki ağaçların tamamı kesilirken, ibadet alanına çevirme kararı alınan alanın Diyanet İşleri’ne devredileceği ileri sürüldü. 

Batman’ın tek yeşil alanı olma özelliği taşıyan Tilmerç mevkiindeki 159 bin metrekarelik Esentepe, kayyum tarafından ibadet alanı olarak projelendirildi. Projenin detayları halk ile paylaşılmazken alandaki ağaçların tamamı kesildi. Alan içine konulan konteyner ve iş makineleri ile projenin inşasına başlandı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimi döneminde içinde cami, spor merkezi, yeşil alan ve çeşitli sosyal tesislerin de bulunduğu proje, kayyum tarafından değiştirilerek tamamının ibadet alanı olarak yenilenmesi yapıldıktan sonra Diyanet İşleri Bakanlığı’na devredileceği konuşuluyor. 
 
BDP’li belediye ile Milli Emlak arasında alanın kime ait olduğu konusu davalık olmuş, DBP’li yönetim davayı kazanmıştı. Milli Emlak’ın temyize ettiği davadan vazgeçen kayyum, projesini hazırlayıp 19 Şubat’ta kararı askıya çıkartarak, ağaç kesiminin önünü açtı.
 
‘CAMİ İÇİN 12 BİN METREKARELİK ALAN YETERLİ’
 
TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası Batman İl Temsilcisi Melek Atalay, belediye yönetiminin kimseye bilgi vermeden inşaat çalışmasına başladığını belirterek, “Ağaçlar kesildi ve kesilen ağaçlar için taşıma yönetimi kullanılıp kullanılmadığı dahi bilinmiyor. Daha önce burası belediye tarafından mesire alanı olarak kullanılırdı. Eski belediye yönetimi mesire alanını bir proje çıkartarak içinde spor merkezi, camii vb. sosyal tesislerinin de olduğu bir proje hazırladı. Atanan kayyum ile bunlar hayata geçirilmediği gibi kayyum yönetimi alanının tamamını ibadet alanı olarak projelendirdi. Burada kimse camiye karşı değil, daha da önemlisi camii için 12 bin metrekarelik alan yeterli iken neden 159 bin metrekarelik alanın tamamı ibadet alanı olarak belirleniyor” diye sordu. 
 
Eski projede camiinin yol kenarında ve ulaşılabilir noktada olduğuna dikkat çeken Atalay, “Yeni proje ile birlikte camii konumlanması da uygun olmayan bir noktaya, ulaşılabilirliği zor olan tepe noktaya konuluyor. Bunların yanı sıra hava mania planına göre yapılaşmaya uygun olmayan alana plana aykırı yapılaşma kararı hatalıdır. 45 metrelik bir minare de burası için uygun değildir. Camii için ise alan içinde yer alan eski devlet hastanesi konumu hali hazırda beton bölgedir ve burası camii için uygun bir alandır” diye konuştu. 
 
‘MEVZUATA AYKIRI’
 
Batman’ın simgeleri arasında yer alan Esentepe’nin yeşil alan olarak kalması gerektiğinin altını çizen Atalay, “Mevzuata aykırı olan ise sosyal tesislerin, spor merkezi vb. bunların da eş değerlilik ilkesi gereği uygun alan önerilerinin olması gerekiyor. Bu alanlar ise 4 kilometre gibi uzak alanlara ve işlevsiz alanlara projelendirildiği görülmektedir. Bu yüzden halka sorulmadan böyle bir projenin değiştirilmesi doğru da değildir” değerlendirmesi yaptı. 
 
İTİRAZ EDİLECEK
 
Mimarlar Odası Batman İl Temsilcisi İzzet Kesmez de, projenin mevzuata aykırılığının yanı sıra halka danışılmadan yapıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Şehrin simgesi konumundaki ve tek yeşil alan yok edilerek simgesel olması amacıyla bir alan ibadet alanı olarak ilan ediliyor. 159 bin metrekarelik bir alanın tamamının ibadet tesisine dönüştürülmesi ve tahsisi ile amaçlanan şeyin ne olduğu kamu ile paylaşılması gerekmektedir. Bizce bu kararın hiçbir suretle kabul edilebilir yanı bulunmamaktadır. Oda olarak gerekli hukuki girişimlerde bulunacak ve alanın yeşil alan ve camiinin de içinde olduğu eski projenin yapılması için gerekli adımlarımızı atacağız” dedi.