Bitkilerle şifa dağıtma geleneğini sürdürüyor

img

KARS - Susuz ilçesine bağlı Büyük Çatak köyünde yaşayan İpek Manduz, bitkilerden yaptığı alternatif ilaçlarla bölgeye adete şifa dağıtıyor. 

Kars’ın Susuz ilçesine bağlı Büyük Çatak (Çataxa Mezin) köyünde yaşayan İpek Manduz, halasından öğrendiği şekilde doğadan topladığı bitkilerle doğal ilaç üretiyor. Doğal ilaç yapımının ailelerinde nesilden nesile aktarıldığını söyleyen Manduz, kendisinden önce halasının bu işi yaptığını ve her dönem de yapan birilerinin olduğunu söyledi. 
 
En son halasının bu ilaçları yaptığını söyleyen Manduz, geçmiş yıllarda da her dönem ailelerinden bu işleri yapan birinin olduğunu belirtti.  
 
İlaç yapmak için yaylalarda bitkileri topladığını söyleyen Manduz, özellikle ilaç yapımında çiçekleri kullandığını söyledi. Manduz, “Karaciğerleri bitmek üzere olan insanlara ilaç yapıyorum. İlaçların çoğunu çiçeklerle yapıyorum. Çörek otu, zencefil, zerdeçal, limon gibi ürünleri de satın alarak ilaca katıyorum. Bunların hepsi ayrı ayrı yapılıyor. İlaçlarımı kaynatarak yapıyorum" dedi. Manduz, yöreye ait  Güzelkız'ı (Giyaye Bedev) bitkisinin kaynatılarak yapıldığı ilaç ile de kanda bulunan zararlı mikroorganizmaların yok olduğunu söyledi.  
 
BİNLERCE KİŞİYE DERMAN OLDU
 
Bu ilaçları yaparken kimseden maddi bir destek almadığını ve ilaçları da para ile satmadığını dile getiren Manduz, bugüne kadar yaptığı ilaçlarla binlerce kişiye derman olduğunu söyledi. İlaç için kullanılan otları bahar aylarında, çiçekleri ise sonbahar mevsiminde topladığını söyleyen Manduz, bölgede bulunan Hevaco (Altın papatya/sarı papatya) denilen bitkilerin özellikle şifa dağıttığını belirtti. 
 
Ailesinin geleneğini sürdürmekten dolayı mutlu olan Manduz, sarılık ve karaciğer yetmezliği olan birçok kişinin kendisine geldiğini ve özellikle Kars, Ardahan ve Erzurum gibi çevre illerden de hastaların kendisini ziyaret ettiğini söyledi. 
 
MA / Müjdat Can