Akdeniz'de kaçak plastik işletmeleri protestosu

img
MERSİN - Akdeniz’de ruhsatları olmayan işyerlerinde yakılan plastiklerin yaydığı koku ve hava kirliliği protesto edildi. 
 
Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Yalınayak Mahallesi’nde yaşayan yurttaşlar, çevre kirliliğine karşı açıklama yaptı. Kadın ve çocukların yoğun katıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) belediye meclis üyeleri de katıldı.  
 
TEMİZLİK SORUNU
 
Belediye Meclis üyesi Hıdır Berk, bölgede kaçak şekilde işletilen plastik geri dönüşüm işyerlerinin olduğunu aktardı. Mahallenin sanayi bölgesi olmamasına rağmen büyük işletmelere ruhsat verildiğini belirten Berk, büyükşehir, Akdeniz ve Toroslar belediyelerinin mahalleden sorumlu olduğunu ve bir an önce görevlerini yerine getirmelerini istedi. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 gün önce kentte miting düzenlediğini ve geçtiği her yolun yıkandığını ifade eden Berk, "Erdoğan’ın geçmediği yollar bile yıkanıp temizlendi. Neden buralar temizleniyor?" diye sordu. 
 
KÖTÜ KOKU VE HAVA KİRLİLİĞİ
 
Mahalle sakinlerden Filiz Çakır, gece saat 02.00 civarında yakılan plastiklerin kötü kokuların yükselmesi ve hava kirliliğine neden olduğunu aktardı. Yetkililerle birlikte çevredeki çöpleri de toplayabileceklerini ifade eden Çakır, sorumluların çözülmesini istedi. Çakır, sorunların çözülmemesi durumunda mahalle sakinlerinin belediye binası önünde durumu protesto edeceklerini vurguladı.  
 
HASTALIK SAÇIYOR
 
Mahalle sakinlerinden Azmiye Çeviker, plastik kokusundan kaynaklı bulundukları yerin yaşanılamayacak bir hale geldiğini ifade etti. Mahkemenin kapatma kararlarına rağmen işyerlerinin halen faal olduğunu aktaran Çeviker, “Kararlar uygulanmıyor ve hala garanül üretilmeye devam ediyor” dedi. Çeviker, işletmelerden zehir saçıldığına işaret ederek, "Akciğer, astım ve kanser hastası olduk. Garanül üretimi direk kanser hastalığına yol açıyor. Bu garanül işletmelerinin bir an önce kapatılmasını istiyoruz” çağrısı yaptı. 
 
Filiz Karataş ise, yoğun plastik yakılmasın tepki göstererek, "Serdiğimiz çamaşırlar simsiyah oluyor. Evi temizledikten sonra yine yerler simsiyah oluyor" dedi.