Çiğdemler erken açtı

img

DERSİM - Baharı müjdeleyen çiğdem çiçekleri, havanın mevsim normalleri üzerinde seyrettiği Dersim'de erkenden açtı. Bitkiler üzerinde sayısız çalışma yürüten Haydar Çetinkaya, bitkilerin erken açmasını olumsuz görerek, bunun küresel ısınma ve barajlardan kaynaklandığını ifade etti.    

Dersim’de baharı müjdeleyen çiğdem çiçekleri bu yıl erkenden açtı. Normalde Mart ayında açan çiğdemlerin küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliklerinin mevsimleri olumsuz etkilemesinden kaynakladığı belirtiliyor. Doğayı Koruma Gönüllüleri'nden aynı zamanda bitkiler üzerinde çalışmaları olan Haydar Çetinkaya, çiğdemlerin erken açmasının iyiye işaret olmadığını dile getirdi. Çetinkaya, çiğdemlerin baharın müjdecisi olduğunu, karın erimesi ve havaların ısınmasıyla açtıklarını söyledi. Dersim'de 12 ay boyunca her türlü bitkiye rastlamanın mümkün olduğunu ifade eden Çetinkaya, ay ve haftaya göre bile açan bitkilerin olduğunu kaydetti. 
 
‘DERSİM’DE BİN 600 BİTKİ TÜRÜ VAR’
 
Dersim’in bitkiler açısından oldukça zengin bir bölge olduğunu dile getiren Çetinkaya, “Şu ana kadar yapılan araştırmalara göre Dersim’de bin 600’ü aşkın bitki türü mevcut. Bunlardan 60’ı Dersim endemiğidir. 250 civarı bitki türü de Anadolu coğrafyasının endemik türüdür. Türkiye’de kayıtlı bitki sayısı ise 11 bin 500 civarıdır. Ülke genelinde çıkan bitki türlerinde Dersim yüzde 15 gibi bir orana tekabül ediyor” bilgisini paylaştı.  
 
‘KÜRESEL ISINMA DOĞAYI OLUMSUZ ETKİLYOR’
 
Sadece bu yıl değil birkaç yıldır doğada erken bir uyanışın olduğunu söyleyen Çetinkaya, “Bu da küresel ısınmanın iklimsel değişiklikler yaratmasından kaynaklanıyor. Yine bölgede barajların yapılması ister istemez olumsuz etki yaratıyor. Ilıman bir atmosfer yaratıyor. Neticede en önemli etkenlerden biri tabi ki küresel ısınmadır. Maalesef şuan bitkiler erken açıyor. Erken soluyor” dedi. 
 
‘ARILAR DA ERKEN ÇIKTI’
 
Bölgede yine erkenden arıların dışarı çıktığı bilgisi veren Çetinkaya, “Arıcılık yapan herkes bilir genel olarak arılar Mart ayı olmadan dışarı çıkmazlar. Ancak bu yıl Ocak ayında bile arılar dışarı çıktı. Bu da bazı şeylerin ters gittiğinin en önemli göstergesidir. Ayrıca bu olumsuz durum bu yıl sadece Dersim’de değil bir çok yerde yaşanıyor” diye konuştu. 
 
MA / Semra Turan