Çerkezköylüler ÇED toplantısının yapılmasını engelledi

img

İSTANBUL - Çerkezköy-Kapaklı arasında tamamı ormanlık alana yapılması planlanan termik santral için Bakanlık “ÇED halkın katılım toplantısı” düzenlemek istedi. Ancak halkın tepkisiyle toplantı engellendi. 

İstanbul Çerkezköy ile Kapaklı ilçeleri sınırları içerisindeki Pınarca mevkiinde yapılması planlanan kömürlü termik santral için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen yetkililer, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda "ÇED halkın katılımı" adı altında bir toplantı düzenlemek istedi. Halkın tepkisi üzerine bakanlık yetkilileri toplantıyı düzenleyemedi. 
 
Çevik kuvvet polisleri toplantı salonuna girmek isteyen insanları engellemek isteyince arbede yaşandı. Salona giren ve çoğunluğu kadınlardan oluşan protestocular, termik santrale karşı çıkarak sık sık "Termik santral istemiyoruz" sloganı attı.
 
‘DİREN TRAKYA, DİREN KUZEY ORMANLARI’
 
Dışarıda kalanlar ve aralarında Kuzey Ormanları Savunması ve Greenpeace üyelerinin de bulunduğu grup, üzerlerine siyah elbiseler giyip, gaz maskeleri takıp yere yattı. Protestocular, "Termik santral ölüm demektir. Ölümün ÇED'i olmaz. Diren Trakya, diren Kuzey Ormanları", "Kömür için ormana kıyma", "Kömür tozu tüm Trakya'ya yayılacak", "Kanser hastaları çoğalacak", "Olmaz be ya" yazılı pankart ve dövizler taşıdı.
 
‘TOPRAĞINA VE SUYUNA SAHİP ÇIKMAK İSTEDİLER’
 
Toplantının iptal edilmesinin ardından konuşan CHP'li Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, ÇED bilgilendirme toplantısının yapılmak istendiğini belirterek, “Katılım yoğun oldu. Kapılar kapatıldı ve içeride tepki oluştu. Bu tepkiyle beraber vatandaşlar ciddi noktada termik santralin yapılmaması konusunda bir tepki ortaya koyunca toplantı gerçekleştirilemedi. Toplantı da iptal oldu. Vatandaşlar doğal olarak tepkilerini ortaya koydular. İçeride ve dışarıda da böyle oldu. Toplantıda ciddi çoğunluğu burada yaşayanlar oluşturdu. Oradaki vatandaşımız toprağına ve suyuna sahip çıkmak istediler" dedi.