Mazgirt’te dağ keçilerinin sayısı 10’a indi

img
DERSİM - Mazgirt’te otlatılan koyun sürülerinden kaynaklı 20’ye yakın dağ keçisinin hastalıktan öldüğünü belirten muhtar Hüseyin Doğan, 200’ya yakın dağ keçisi sayısının 10’a kadar düştüğünü söyledi. 
 
Dersim’in Mazgirt ilçesine bağlı Yukarı Oyumca köyünde iki hafta önce 20’ye yakın dağ keçisi ölü halde bulundu. Köylülerin haber vermesi üzerine olay yerine giden Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekipleri ile Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı veterinerler, dağ keçilerinden numuneler alarak, Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Laboratuarı’na gönderdi. Yapılan incelemeler sonucunda dağ keçilerinin vebadan öldüğü tespit edildi. Ölümlerin yaşandığı bölgelerin karantinaya alınacağı belirtilirken, muhtar Hüseyin Doğan, dağ keçilerinin koyun sürülerinden hastalık kapması sonucu öldüğünü söyledi. 
 
10 DAĞ KEÇİSİ KALDI 
 
Son zamanlarda dağ keçilerinin ölümünde artış yaşanmasına  ilişkin sık sık duyumlar aldıklarını dile getiren Doğan, bunun üzerine bölgede keşif yaptığını söyledi. Bu sırada 20’ye yakın ölü dağ keçisine rastladığını aktaran Doğan, “Bölgemizde inanın hayvan kalmadı. Daha önce bölgede 200’e yakın dağ keçisi vardı. Şu an 10 tane kaldı. Biz de bu konuda endişeliyiz. Doğamız yok oldu diyebilirim. Şu anda dağ keçileri yok, bu konuda üzüntülüyüz. Bir hafta arazide tek başıma dolaştım. Dağ keçileri bu halkın kutsal varlıkları ama destek olmadan tek başıma ne yapabilirim” dedi.
 
SUÇ DUYURUSUNA DÖNÜŞ OLMADI 
 
Çobanların dağ keçilerinin olduğu bölgeye izinsiz bir şekilde koyunları otlatmaya götürdüğünü ifade eden Doğan, “Veterinerlerin bilgilerine göre, dağ keçileri koyun sürülerinden hastalık kapmış. Karantina uygulanıp, sürülerin bölgeye girmesi yasaklanacak. Daha önce dağ keçilerinin olduğu bölgede koyun otlatılmasına izin vermediğimi karar defterine yazmıştım. Fakat izinsiz bir şekilde sınır ihlali yapılarak, koyunları otlatmaya getirdiler. Bu kişiler hakkında defalarca suç duyurusunda bulundum, defalarca uyardım. Fakat herhangi bir dönüş alamadım” diye konuştu.
 
AVCILARIN TEHDİDİ 
 
Göreve başladığından bu yana doğayı korumak için çaba harcadığını söyleyen Doğan, “Doğayı ve dağ keçilerini koruduğum için avcılar tarafından tehdit ediliyorum. Fakat ne olursa olsun, kuş uçurtmuyorum. Böyle olunca da hedef gösteriliyoruz. Tek amacımız burada dağ keçilerini, yaban hayvanları, doğamızı korumak. Bir canlıyı korumak neden suç olsun? Biz bölgemizde kaçak avcılık, serbest avcılık ve sürülerin otlatılmasını istemiyoruz. Hayvanlara neden zarar veriyorlar? Avcılar illa spor yapmak istiyorlarsa, dağları gezip, bölgemizin temiz havasını solusunlar. Böyle bir spor anlayışı olamaz. Sporu dağ keçilerini öldürerek mi yapıyorlar? Bu konuda yetkililerin üzerlerine düşen görevi yapmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundu. 
 
MA / Ayşe Sürme