Munzur Gözeleri projesi iptal edildi

img
DERSİM - Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözelerine yöre halkının tepkisine rağmen yapımına başlanan proje, Danıştay 13’üncü Dairesi’nde açılan dava sonucu iptal edildi.
 
Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan ve yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen Munzur Gözeleri, tepkilere rağmen Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi 10 Ağustos çalışmalara başlatıldı.
 
Bölgedeki “görüntü kirliliğini gidermek” gerekçesiyle Tunceli Valiliği koordinesinde Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) tarafından hazırlanan proje, Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca Haziran 2019’da onaylandı. Kent halkı, belediyeler ve sivil toplum örgütlerine danışılmadan hazırlanan 8 milyon liralık proje, ahşap yoğunluklu planlansa da, Munzur’un üzerine çelikten köprüler inşa edilmesi, iki otoparktan biri hemen gözelerin yanı başında, diğeri ise Gözeler köyü yakınında inşa edilmesi ve Camping stant üniteleri, kurban kesme ve piknik yerleri de köyü yakınlarında yapılması planlanıyordu. Projenin tamamlanmasının ardından ise gözelere girişlerin ücretli hale getirileceği belirtildi.
 
PROJEYE İPTAL KARARI
 
Halkın tepkisine rağmen Munzur Gözelerinde iş makineleri kullanılırken, başlatılan çalışmalar kapsamında Munzur Çayı üzerine köprüler inşa edildi. Ağustos 2020’de Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına projenin durdurulması için başvuru yapan Dersim’deki avukatlar,  projenin iptali için de Danıştay 13’üncü Dairesi’nde dava açtı.
 
Avukat Barış Yıldırım, sosyal medyada yaptığı paylaşımda şunlara yer verdi: “Danıştay 13’üncü Dairesi açtığımız davada Munzur Gözeleri Rekreasyon Projesi ihalesinin iptaline karar verdi.”