Ekolojistler: Rant ve sermaye için hazırlanan torba yasa geri çekilsin

img

İSTANBUL- Çevre ve ekoloji örgütleri,  yaptıkları açıklama ile Meclise getirilecek olan "Maden ve Enerji Kanunu" değiştiren torba yasanın rant ve sermaye için hazırlandığını belirterek, yasanın geri çekilmesini istedi.

Çevre ve ekoloji örgütleri, Meclis’e getirilecek olan "Maden ve Enerji Kanunu"nu değiştiren torba yasayı yaptıkları açıklama ile protesto ederek, yasanın geri çekilmesini istedi. Kadıköy ilçesindeki Eminönü İskelesi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda ekolojistin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. “Yaşam hakkı torbaya sığmaz” ve “Torba yasa doğanın ölüm fermanıdır, durduracağız” pankartlarını açan kitle sık sık “Her yer talan, her yer direniş” sloganı attı.

PİROĞLU: YAĞMANIN ARDINDA İKTİDAR VAR

İlk olarak konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, İktidarın, Maden ve Enerji Kanunu adı altında ormanların, arazilerin ve yeraltı zenginliklerinin yok edileceği bir yasa çıkarttığını belirtti. Piroğlu salgın döneminde patronların ve zenginlerin servetine servet kattığını söyleyerek, “İktidar bir yağmacı bir çapulcu koalisyonu gibi çalışıyor. Madenciler ve köylüler, bu patronların, şirketlerin arkasında kim var diye soruyor. Maden baronlarının, enerji baronlarının, savaş baronlarının arkasında bu yağma iktidarı var. İktidarın tek derdi inşaat baronlarını, enerji baronlarını, damadı, dünürü, yandaşları, patronları daha fazla zengin etmek” diye konuştu.

Piroğlu, “Savunduğumuz sadece ormanlar, dereler, topraklar değil, bu ülkenin hayatıdır. Savunduğumuz bugünümüzdür, yarınımızdır. Halkın onuruna, değerlerine ve servetlerine sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

‘YASA ENERJİ VE MADEN ŞİRKETLERİ İÇİN’

Ekolojist ve çevreciler adına açıklama yapan ekolojist Melis Akyürek, Elektrik Piyasası Kanunu adı altındaki torba yasanın iktidarın Ali Cengiz oyunlarının devamı olduğunu dile getirerek, “Komisyondan türlü dalavere ile meclise indirilen torba kanunun tüm maddeleri dünyanın bugün içine sürüklendiği ekolojik yıkımın baş aktörleri olan enerji ve maden şirketlerini daha fazla korumak ve kollamak için hazırlanmıştır” ifadelerini kullandı.

‘İKTİDAR YIKIMIN ÜZERİNE TÜY DİKİYOR’

Akyürek, yasada hiçbir kamusal yarar olmadığına vurgu yaparak, “Doğanın daha fazla hasar alarak belki de geri dönülmez biçimde bozulmasına yol açacağı da kesindir. Halk yoksulluk içinde açlıkla, sellerle, depremle, salgınla baş etmeye çalışırken, iktidar toplumun kaynaklarını sermayeye aktarmanın yeni yollarını aramaktadır. Yıllardır ormanları, dereleri, kıyıları, tarım alanlarını ve bölgelerimizi; yani tüm doğal ve kültürel varlıklarımızı talan eden AKP, bu hamlesiyle adeta bu yıkımın üzerine tüy dikmeyi planlamaktadır” diye belirtti.

HES’LER ARTACAK

Torba Yasa’nın doğa ve yaşam alanlarını yok edeceğine dikkat çeken Akyürek, “YEKDEM’e (Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması) sınırsız yetkiler sağlanmaktadır. Bu yetkiler artık çocukların bile zararını bildiği HES’lerin (Hidro Elektrik Santrali) çok daha fazla artışına neden olacaktır. İktidarın bugüne değin el koyamadığı orman, su ve tarım alanlarının sermayeye devri hızlanacaktır. Bütün bunları da Giresun’da son yaşadığımız felaketin üzerine yapmayı planlamaktadır. YEKDEM’in doğaya verdiği zararlar büyük bir artış gösterecektir” dedi.

‘DOĞA ATIKLARLA TAHRİP EDİLECEK’

Akyürek, ülkenin atık çöplüğüne çevrilmek istendiğinin altını çizerek, “Avrupa’nın radyoaktif atığı ile doğayı zehirleyen zihniyet şimdi ek olarak petro kimya ürünleri ile doğayı tahrip etmeyi planlamaktadır. Lastik atıkları ve diğer çöplerden biyokütle diye bahsedilmektedir. Oysa bu santrallerin nasıl zehirli gazlar ürettiğini ve büyük miktarda sera gazı salınımını yaptığını biliyoruz” diye konuştu.

YENİ KIYAK KAPISI

Yasanın Jeotermal alanlarının ihale sürecini hızlandıracağını ve jeotermal enerji santrallerinin sayılarının artmasına yol açacağına işaret eden Akyürek, “Manisa, Aydın, Çanakkale Gürpınar ve Tuzla’da doğaya ve tarım alanlarına, bölgede yaşayan halka ciddi anlamda zarar veren JES’ler daha da artacaktır.Her türlü denetimden muaf yeni enerji şirketleri kurulacak, lisanssız ve geçici ruhsatla üretim ile enerji dağıtım şirketlerine, maden şirketlerine yeni kıyaklar yapılacaktır” dedi.

‘TALANI DURDURACAĞIZ’

Akyürek son olarak yaşam alanlarının yok edilmesine izim vermeyeceklerine vurgu yaparak, “Bugün ülkenin pek çok yerinde halk sokaktadır. ‘Rant ve sermayenin çıkarları uğruna doğayı tahrip edemezsiniz’ çığlıkları her yerden yükseliyor. Biz yaşamı savunanlar işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, kentliler ve köylüler yeter artık diyoruz. Bu talanı durdurmaya kararlıyız, Torba Yasa’yı geri çekin. Yaşam alanlarımızın yok edilmesine izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Açıklama alkışlar eşliğinde son buldu.