ORÇEV: Ordu talana ve yağmaya açılıyor

img
ORDU - Ordu Çevre Derneği, Gürgentepe’de daha önce iptal edilen maden sahasının ihale hazırlığının yapıldığını belirterek, “Artık ölüm kalım sürecini yaşıyoruz” denilerek, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.
 
Ordu’nun Fatsa-Perşembe-Gürgentepe ilçelerini kapsayan bir alanda açılmak istenen maden sahasına karşı açıklama yapan Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, Ordu’nun her tarafının delik deşik edileceğini söyledi. Fatsa ve Ünye’den sonra bu 3 ilçe arasında kurulmak istenen madenin de ihaleye çıktığını belirten Gönül, “Kabadüz-Altınordu ilçeleri mahallerinde çinko-kurşun madeni, yetmedi Altınordu, Ulubey, Kabadüz, Mesudiye’de 9 maden sahası ihale edildi. Şimdi de Gürgentepe’de Işıktepe-Direkli- Okçabel-Tepeköy arası da madem sahası ihale aşamasında. Gürgentepe’deki alan daha önce de ihale edilmiş ancak şirket çalışmaya başlayamadığı için ruhsat 12.04.2012 tarihinde iptal oldu. Şimdi MAPEG sayfasında 08.10.2020 tarihinde yeniden ihale edilecek maden sahası kapsamına alındı. Bundan sonra yenileri de olacak. Yani Ordu’nun her tarafı talana ve yağmaya açılıyor” dedi. 
 
‘BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ’
 
Dernek olarak çevre katliamına karşı hukuki ve fiili mücadelelerini sürdürdüklerini ifade eden Gönül, “Artık bu sorunu yaşayanlar birlik olmalı. Birbirimizi seyrederek kazanamayız. ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ demek kendi sonumuzu hazırlar. Fatsa’da mücadele ederken bunu yaşadık. Ders çıkarmalıyız ve ‘birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için’ anlayışıyla hareket etmeliyiz. Biliyoruz ki, Gürgentepe son saldırı değil. Yenilerini de göreceğiz” diye belirtti. 
 
‘KAMPANYALARA BAŞLADIK’
 
Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü Coşkun Özbucak ise, 9 tanesi Ordu’da olmak üzere 766 maden sahasının iptaline yönelik dava açtıklarını aktardı. “Artık talan ve yağmada dur durak yok” diyen Özbucak, “Bu nedenle tüm ekoloji grupları birlikte hareket etmeli. Hatta yetmez, diğer STK ve partiler tek vücut olmalı, fiili mücadele vermeli. Şu an Meclis gündeminde olan maden ve enerji yasa taslağı da ilan edilen ve edilecek olan sahalarda şirketlerin daha kolay çalışmasını öngörüyor. Yani Fatsa’daki altın madeni şirketi başta olmak üzere tüm maden ve enerji şirketlerine yol temizliği anlamını taşıyor. Bu nedenle maden sahalarının iptaline yönelik mücadelemizi Meclis’teki maden ve enerji yasa teklifinin geri çektirilmesi için de harcamak zorundayız. Ekoloji Birliği olarak bu konuda etkinliklere, kampanyalara başladık” dedi.