'Orman yangınlarında çifte standart son bulsun'

img

SİİRT - Bölge kentlerindeki orman yangınlarına “güvenlik” gerekçesiyle müdahale edilmesi engellenirken, batı kentlerinde çıkan yangınlarda seferberlik ilan ediliyor. HDP Siirt İl Eşbaşkanı Yusuf Batur, bu çifte standarttın son bulmasını istedi.  

Mardin, Diyarbakır, Şırnak ve Siirt gibi bölge kentlerinde çıkan veya çıkartılan orman yangınlarına “güvenlik” gerekçesiyle söndürme çalışmaları engelleniyor. Her yıl yaz aylarında bölgede binlerce ağaç küle dönüyor. Birçoğu askeri operasyonların ardından çıkan yangınlar, doğal yaşamda bulunan tüm canlıları da öldürüyor. 
 
Yangınların sık sık çıkartıldığı Siirt’te söndürme helikopterinin bulunmadığını ve söndürme çalışmalarına katılan halkın engellendiğini belirten Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eşbaşkanı Yusuf Batur, "Yangınların yayılması tesadüf değil. Yoksa müdahale olurdu. En azından halkın müdahale hakkı ellerinden alınmazdı. ‘Akşamdır, kusura bakmayın, güvenlik gerekçesi ile sizi oraya koyamayız’ deniliyor. Yasaklı bölge denilip gerekçelendiriliyor. Ama bunlar söylenirken dağlarımız, ağaçlarımız, doğamız yanıyor" dedi.
 
BATIDA BÖYLE Mİ YAPILIYOR?
 
Yangınların çıkış ve sorumluları hakkında işlem yapılması gerektiğini hatırlatan Batur, "Batıda bir orman yandığında böyle mi yapılıyor? Batıda orman yangınlarına nasıl yaklaşılıyor ise burada da aynısının yapılmasını istiyoruz. Fazlasını istemiyoruz" diye belirtti. 
 
DOĞA SADECE İNSANA AİT DEĞİL 
 
Batur, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batıda yangının kaynağına kadar iniliyor. Söndürme helikopterleri ile yangına müdahale edebiliyorlar. Siirt'te bir söndürme helikopteri yok. Söndürme helikopteri bölgede de bulunmuyor. Dağlarda ve ormanlarda yaşanacak orman yangınlarına ilişkin tatbikatlar ve acil itfaiye ekipleri yok. Öncelikle Siirt'te bir söndürme helikopteri olması gerekiyor. Çünkü bu doğa sadece insanlara ait değil. Her canlının korunması gerekiyor."