Tarımı bıraktılar şimdi de hayvancılığı!

img

MUŞ - Daha önce tarımla uğraşan Muş’un Hasköy ilçesine bağlı Gökyazı köylüleri, iktidarın uyguladığı politikalarından dolayı işlerini bırakarak hayvancılık yapmaya başladı. Bu kez de ithal etin yanı sıra yem ve saman fiyatlarındaki artıştan kaynaklı hayal kırıklığına uğradılar. 

 
Muş’un Hasköy ilçesine bağlı Gökyazı (Marnîk) köyünde yıllardır yapılan şeker pancarı ve karpuz yetiştiriciliği girdi maliyetlerinden kaynaklı terk edildi. Köylüler geçimlerini sağlamak için başladıkları hayvancılıkta da zarar etti. İktidarın et ithali yanı sıra ot, saman ve yem fiyatları hayal kırıklığı yarattı. Hayvancılıkla uğraşan Ferhat Bingöl, hükümet hayvancılıkla ilgili politikası değişmezse bu işi de bırakacaklarını söyledi. 
 
‘ÜLKEDE YETERİ KADAR ET VAR’
 
Yıllarca metropol kentlerde inşaatta çalıştıktan sonra köyüne gelerek hayvancılık yapmaya başladığını dile getiren Bingöl, aynı zamanda köyün tüm hayvanlarına da çobanlık yapıyor. Bu yıl bin 700 hayvana bakan Bingöl, “Hükümet sürekli hayvancılık olmadığı için et ithal ettiğini söylüyor ve kırmızı eti de dışardan alıyorlar. Hâlbuki Türkiye’de yeterince kırmızı et var. Dışarda alınan kırmızı et, burada bulunan hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Buraya ait et ile dışarda alınan etin tadı ve kalitesi de bir değil. Teşvik verilmesi durumunda buradaki üretim ülkeye yeter” dedi. 
 
HERŞEY KÖTÜYE GİDİYOR
 
Bu politikalar devam ettiği sürece hayvancılığın da artık bitme noktasına geleceğini ifade eden Bingöl, “Hayvancılık artık zarardan başka bir şey değil. Şuan bir büyükbaş hayvanın satış fiyatı ancak onun masraflarını karşılayabiliyor. Yem, saman ve ot fiyatları çok pahalı. Biz üreticilere ise hayvanın sadece yoğurt ve peyniri kar kalıyor. Eskiden bir tane hayvan sattığımızda bir yıllık ihtiyacımız çıkarıyordu şimdi şeker ve yağ masraflarımızı bile karşılamıyor. Buranın tek geçim kaynağı hayvancılık, o da olmazsa zaten buralarda geçinemezsiniz. Bundan sadece 5 yıl öncesine kadar her şey çok güzeldi ama gittikçe her şey kötüye gitmeye başladı” diye konuştu.
 
‘GÖÇ EDERİZ’
 
Hayvancılığın bitmesi durumunda göç edeceklerini anlatan Bingöl, “Bölgede hayvancılığın bitmemesi için gerekli teşvikler sağlanmalı. Zaten çiftçilerin tek geçim kaynağı hayvancılık. Eğer bunun önünü de kapatacaklarsa hepimiz bırakıp göç ederiz. Önceden şekerpancarına beli bir kod ve para veriliyordu ve köylüler tarım işiyle uğraşıyordu. Tarım politikalardan dolayı insanlar tarımı bırakıp artık sadece hayvancılıkla uğraşmaya başladı” diye belirtti.