Obama’dan Floyd açıklaması: Bu bir fırsat

  • dünya
  • 12:43 4 Haziran 2020
  • |
img

ANKARA - ABD'deki tüm valilerden emniyet teşkilatlarının eylemcilere karşı güç kullanma politikalarını gözden geçirmelerini isteyen Barack Obama, yaşananları “trajik olmakla beraber, ABD için bir fırsat” olarak niteledi. 

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Devlet Başkanı Barack Obama, George Floyd’un polis tarafından öldürülmesinden sonra patlak veren protestolar ve polis şiddeti konusunda yeni bir açıklama yaptı.
 
‘SİZLERİN HAYATLARI ÖNEMLİ’
 
Video konferans ile açıklama yapan Obama, polis şiddeti hakkında “Son birkaç hafta ne kadar trajik, ne kadar zorlu, korkutucu ve belirsiz olsa da bazı açılardan insanların temelde yatan bazı eğilimlere karşı gözlerinin açılması açısından, çok önemli bir fırsat oldu. Ve bu durum bize, hepimizin bu sorunları ele almak, onlarla baş etmek ve Amerika’yı değiştirip en yüksek ideallerine ulaşmasını sağlamak açısından bir fırsat sunuyor” ifadelerini kullandı. 
 
Siyah Amerikalara seslenen Obama, “Bilmenizi istiyorum ki, sizlerin hayatları önemli. Hayatlarınızın, hayallerinizin önemli olduğunu bilmenizi istiyorum” dedi.
 
‘BUNA AMERİKAN DEVRİMİ DENİYOR’
 
İnsanların "oy verme veya protesto etme", "katılım veya sivil itaatsizlik" gibi karşıt seçenekler arasında tercih yapması gerektiği fikrine de karşı çıktığını dile getiren Obama, “Bu bir ve/veya değil, her ikisi de/ve durumu. Bu ülkenin protestolarla kurulduğunu unutmayın. Buna Amerikan Devrimi deniyor” diye belirtti. 
 
Protestolarda polisin kullandığı şiddetin gözden geçirilmesi çağrısında da bulunan Obama, valilere kendi vatandaşlarıyla istişare edip emniyet teşkilatlarının politikalarını gözden geçirme çağrısı yaptı.