Floyd eylemleri 10'uncu gününde

  • dünya
  • 11:22 4 Haziran 2020
  • |
img

ANKARA - George Floyd'un ölümünün 10'uncu gününde birçok kentte protestolar devam ediyor. Savcı polisler hakkında suçlamaları arttırırken, askerlerin de konuşlandığı sokaklarda, eylemciler biber gazına karşı şemsiye kullanıyor.

 
Polis tarafından öldürülen siyahi ABD yurttaşı George Floyd için adalet isteyen kitlelerin, ülke çapında eylemleri devam ediyor. Dosyaya bakan savcı Floyd’un boğazına diziyle bastıran Derek Chauvin adlı polis memuru için yaptığı suçlamayı arttırdı. Polis Chauvin'in “ikinci dereceden cinayet” suçlaması ile yargı karşısına çıkmasına karar verildi. Chauvin, "üçüncü derece cinayet" ile yargılanıyordu.
 
Adalet eylemleri yayılarak devam ederken, Floyd’un öldürülmesi ilişkin diğer bir yargılama kararı da polis memurları Thomas Lane (34), J. Alexander Kueng (26) ve Tou Thao (34) hakkında verildi. Üç polis “ikinci dereceden cinayete yardım ve yataklık” suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak. Kueng, Çarşamba günü gözaltına alınırken, Lane ve Taho için işlemler sürüyor. Bu gelişmelerin sevindirici bulunduğunu söyleyen eylemciler, yine de daha köklü değişikler istediklerini dile getirdiler.
 
Minneapolis Polis Departmanı'nın yayınladığı 235 sayfalık belgeden alınan bilgiye göre, Chauvin, 20 yıllık meslek hayatında 17 kez görevi kötüye kullanmaktan şikayet edildi. Bu şikayetlerin yalnızca bir tanesi işleme alındı. 
 
Ayrıca 25 Mayıs’ta Floyd'un öldürüldüğü Minneapolis kentinde başlayan ve ülke çapına yayılan protestolarda bu zamana kadar 9 binden fazla insan gözaltına alındı. 
 
NEW YORK EYLEMLERİ
 
Floyd için adalet eylemlerinin en hareketli yaşandığı ABD şehirlerinden birisi de son üç gündür New York oldu, öyle ki protestoları bastırmak için akşam 20:00’dan sonra New York’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Fakat Çarşamba akşamı sokağa çıkma yasağını delen New Yorklular, üst üste üçüncü gecede de sokakları doldurdu. 
 
Çarşamba akşamı özellikle New York’un Brooklyn ve Manhattan bölgelerinde çok daha kalabalık eylemler gerçekleşti. Sokağa çıkma yasağının başladığı 20.00'den sonra her iki bölgede gerçekleştirilen eylemlere saldıran polis, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
 
YASAĞA KARŞI DAVA AÇILDI
 
Black Lives Matter hareketi ve protestocular ile gazetecilerin dahil olduğu bir grup, Çarşamba günü Los Angeles ve San Bernardino yönetimlerine sokağa çıkma yasaklarının bitirilmesi talebiyle dava açtı. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) Güney California şubesi tarafından açılan davada, 30 Mayıs itibariyle geçerli olan sokağa çıkma yasaklarının Birinci Anayasa Değişikliği (1st Amendment) yasasını ve Anayasa'nın seyahat özgürlüğü yasasını ihlal ettiği savunuluyor.
 
SAN FRANCISCO'DA YASAK KALKIYOR
 
San Francisco Belediye Başkanı London Breed, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, şehirdeki sokağa çıkma yasaklarının Perşembe günü kaldırılacağını ifade etti. Breed, şunları söyledi: "Yarın sabah saat 05.00’den itibaren San Francisco'daki sokağa çıkma yasağını kaldıracağız. Bu şehirde ve ülke genelinde gördüğümüz protestolar, önemli bir nedenden ötürü gerçekleşiyor ve haklı bir dava, şehrimiz her türlü barışçıl eylemleri kolaylaştırmaya devam edecektir."
 
BİBER GAZINA KARŞI ŞEMSİYE
 
Sokağa çıkma yasaklarının iptal edildiği Seattle kenti, Çarşamba gecesinin en kalabalık gösterilerine sahne oldu. Hong Kong eylemlerinden ilham alan göstericilerin, kitlenin başındaki 5 sırada polisin sıktığı tazyikli su ve biber gazına karşı şemsiyeler kullandığı görüldü.
 
WASHINGTON DC'DE SİLAHLI ASKERLER
 
Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin 10. gününde süren eylemlerde, Washington kentinde ve Beyaz Saray çevresinde konuşlandırılmış silahlı askerler görülmeye devam etti.