ABD'de yasaklara meydan okunuyor

  • dünya
  • 10:46 3 Haziran 2020
  • |
img

ANKARA - ABD Başkanı Donald Trump, protestoculara karşı askeri müdahale çağrısında bulunduktan sonra, rakipleri, müttefikleri ve din adamlarının eleştirileriyle karşı karşıya kaldı. Protestolarda 5 polis vurulurken, Washington’da askeri yığınak yapıldı.

 
Amerikan Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından ABD'de günlerdir devam eden protestolar hakkında yaptığı açıklamada, ABD ordusunu devreye soktuğunu söyledi. Gerekli sayıda Ulusal Muhafız görevlendirileceğini belirten Trump, eyalet valilerinin Ulusal Muhafızları şehir merkezlerindeki caddelere konuşlandırmaması durumunda, sorunu onların yerine çözmüş olacağını söyledi.
 
George Floyd'un ölümüyle ilgili adaleti sağlama sözü veren Trump, ülkedeki protestoların barışçıl olmadığını ve "ülke içi terör" kategorisine girdiğini belirtmesi ve İncil ile poz vermesi de protestocularda öfkeyi arttırdı.
 
Ülke genelindeki eylemlerde çok sayıda eylemci ve gazeteci yaralanırken, binlerce protestocu da gözaltına alındı.
 
SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI 
 
New York’ta tüm hafta boyunca saat 20.00’den sonra sokağa çıkma yasağı kararı alınırken, Washington’da sokaklarda tekrar askeri araçlar görüldü. New York’ta sokağa çıkma yasağı Pazar gününe kadar uzatıldı. Ancak eylemciler Washington ve New York dahil, California'dan Pennsylvania'ya sokaklara hakim.
 
Manhattan, Brooklyn, Queens, Staten Island ve Bronx’u kapsayan New York kentinde, yaklaşık 700 kişi gözaltına alındı.
 
WASHİNGTON’NA ASKERİ YIĞINAK
 
Washington’da on binlerce Ulusal Muhafız görevlendirilse de takviye güç olarak geri planda bırakıldı. Dün Trump’ın konuşması öncesinde görünen askeri araçlar, Washington’da bugün de sokaklara çıktı. Andrews Hava Üssü’ne, 82’nci Hava İndirme Tümeni Acil Müdahale Tugayından 750 askerin yanı sıra 10 Black Hawk ve 4 Chinook tipi olmak üzere, 14 helikopter de ulaştırıldı. 
 
82’nci Hava İndirme Tümeni Acil Müdahale Tugayı, daha önce ABD’nin İran ile Irak’ta yaşadığı gerilimler üzerine Irak’a sevk edilmişti. Senatodan bazı Cumhuriyetçi senatörler, ordudan destek alınmasına destek vermişti.
 
BEYAZ SARAY'IN ETRAFINA ÇIT ÇEKİLDİ
 
Üst üste meydana gelen protestoların ardından başkent Washington'da bulunan Beyaz Saray'ın çevresine yeni bir demir tel çekildi. Telin arkasında kasklı ve kalkanlı polislerin nöbet tuttuğu görüldü. Dün protestocular önlemlere rağmen bir kez daha Beyaz Saray'ın önündeydi. Göstericiler yeni tellere göndermede bulunarak, "Şimdi kafesindesin" sloganları atıldı. 
 
POLİSLER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
 
Atlanta kentinde, araç içerisinde eylemden dönen iki kişiye elektroşok tabancasıyla aşırı güç kullandıkları görüntüleri basına yansıyan altı polis hakkında, savcılık tarafından suçlama yöneltildi. Cumartesi gecesi yaşanan şiddet vakasının ardından görevden alınan polisler, “ağır fiili saldırı” suçlamasıyla mahkemeye çıkarılacak.
 
PHILADELPHIA'DA BEYAZ ÇETELER
 
Philadelphia Fishtown'da ellerinde beyzbol sopaları ile devriye gezen beyaz üstünlükçü milisler görüldü. Göstericiler üzerinde biber gazı kullanılması kararını savunan Belediye Başkanı Jim Kenney, yasal yetkisi olmaksızın, kendi adaletini sağlamaya kalkışan bu kişilere müsamaha gösterilmeyeceğini söyledi. Yine de Güney Philadelphia'da bir silah dükkanından dört kişiye ateş açarak bir kişiyi öldüren kişi tutuklanmadı.
 
BİR GECEDE 5 POLİS VURULDU
 
Dün meydana gelen protestolarda, Las Vegas'ta bir polis memurunun vurulduğu ve durumunun kritik olduğu açıklandı. St. Louis'de de 4 polisin vurulduğu ama hiç birinin hayati tehlikesini bulunmadığı belirtildi. Las Vegas polisi şehirde meydana gelen bir başka olayda silahlı bir protestocunun vurularak öldürüldüğünü duyurdu.
 
AB'DEN ORANTISIZ GÜÇ UYARISI
 
Avrupa Birliği (AB) ise George Floyd’un polisin aşırı güç kullanması sonuç ölümünden dolayı “şoke olduğunu” belirterek, ABD’li yetkilileri “aşırı güç kullanımından” uzak durmaya çağırdı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “George Floyd’un ölümü, ABD halkı gibi bizi de şoke edip dehşete düşürdü” açıklaması yaptı. 
 
NE OLMUŞTU?
 
ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, 44 yaşındaki Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd isimli siyahiyi 8 dakika 46 saniye boyunca, boynuna diziyle bastırarak öldürdü. Floyd’u öldüren Chauvin ile gözaltı işlemi sırasında yanında bulunan Thomas Lane, Tou Thao ve Alexander Kueng isimli polisler görevden alındı. Floyd’un gözaltındayken ölümüne neden olan ve görevine son verilen dört polisten biri olan Derek Chauvin tutuklandı. Chauvin’in “üçüncü derece cinayet” ve “taksirle insan öldürmek” ile suçlandığı açıklandı. Görevden alınan diğer üç polise yönelik suçlama getirilip getirilmeyeceği ise henüz bilinmiyor. Bağımsız otopsi raporunda “nefes alamadığı” için öldüğü ortaya çıkan Floyd’u öldüren Chauvin’in yargılanacağı dava 8 Haziran’da.
 
“Kasıtsız olarak insan öldürmekle” suçlansa da Floyd’un avukatları ve ailesi “kasten insan öldürmek” ile suçlanması gerektiğini belirtiyor.