Rusya: İkinci parti S-400 için Türkiye'yi bekliyoruz

  • dünya
  • 13:44 2 Haziran 2020
  • |
img

HABER MERKEZİ - ABD’nin S-400'lerin iade edilmemesi halinde Patriot satmayacaklarını açıkladığı Türkiye ile ikinci bir S-400 savunma sistemi satışı yapılması üstüne yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını duyuran Rusya, Ankara’nın nihai kararını beklediklerini açıkladı.

 
Rusya’dan ABD-NATO ve Türkiye arasında S-400 savunma sistemi konusunda yaşanan krizi büyütecek yeni açıklamalar geldi. Rusya’nın askeri-teknik işbirliğinden sorumlu federal servisi FSVTS’nin Başkanı Dmitriy Şugayev, Türkiye’ye ikinci bir S-400 savunma sistemi satışı yapılması üstüne yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandığını açıkladı.
 
Ekotürk kanalına konuşan Şugayev, şu anda Ankara’nın nihai kararını beklediklerini söyledi.Şugayev verdiği demecinde, “Herkesin malumu olan pandemi sebebiyle uygulanan kısıtlamaları düşünecek olursak, (ikinci parti S-400 sevkiyatına ilişkin) sözleşmenin ne zaman imzalanacağına dair tahminde bulunmanın, açık konuşmam gerekirse, bir yararı olmaz. Yine de ikinci bir S-400 savunma sistemi satışı hakkındaki diyaloğun hayli ileri bir aşamada olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
 
Şugayev, Rusya’nın Türk şirketlerinin üretim sürecinde yer alması ihtimali üstünde Türkiye ile çalışmaya hazır olduğunu da belirtti.
 
“Bu konuda görüşmeler yapıyoruz. Bu, çok yoğun bir çalışma ve belirli bir zamanda gerektiren bir mesele” diyen Şugayev, koronavirüs pandemisinin görüşme sürecini eklediğini dile getirdi.
 
ABD'DEN GELEN UYARILAR
 
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jonathan Hoffman, 10 Mart’ta  yaptığı açıklamada Rusya’dan alının S-400'lerin iade edilmemesi halinde Türkiye'ye Patriot satmayacaklarını açıklamıştı. 
 
Bu açıklamanın akabinde Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen Ankara’nın S-400’leri aktive etme planlarında değişiklik olmadığını söyleyip, Kovid-19 nedeniyle Nisan için yapılan planların ertelendiğini dile getirmişti.
 
Bunun üzerine 21 Nisan’da Reuters’a konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Türkiye’nin S-400’leri satın almasına şiddetle karşı çıktıklarını ve bu konuda geri adım atmamasından derin kaygı duyduklarını kaydetti. Ortagus, “S-400 satışının CAATSA (ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası) konusunda süren değerlendirmelere tabi olduğunu, bu işlemin ikili ilişkilerde ve NATO’da önemli bir engel oluşturduğunu en üst seviyelerde vurgulamaya devam ediyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve üst düzey yetkililerinin, bu konudaki tutumumuzu anladığından eminiz” ifadelerini kullanmıştı.
 
KALIN: PLANLANDIĞI GİBİ İLERLEYECEK
 
Fakat 30 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, S-400'lerle ilgili “S-400 anlaşması koronavirüs nedeniyle gecikse de planlandığı gibi ilerleyecek” açıklamasında bulunmuştu.