Suriye Anayasası çalışmaları tıkandı

  • dünya
  • 18:41 29 Kasım 2019
  • |
img

CENEVRE- 25 Kasım’da başlayan Suriye Anayasa Toplantısı’na ilişkin konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Anayasa Komitesi’nin ikinci turda herhangi bir toplantı gerçekleştiremediğini belirterek, Türkiye’yi vardığı ateşkes anlaşmalarına saygılı olmaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 25 Kasım’da başlayan Suriye Anayasa Toplantıları’nın ikinci turuna ilişkin BM Cenevre Ofisi’nde kısa bir basın toplantısı düzenledi.

25 Kasım’da başlayan anayasa toplantılarının ikinci turunun hiçbir toplantı gerçekleşmeden sona erdiğini söyleyen Pedersen, “45 kişilik anayasa yazım kurulu heyeti gündem maddeleri üzerinde kendi arasında anlaşamadı” dedi. Heyetlerin tekrardan bir araya gelip gelmeyeceğine ilişkin de Pedersen, “Heyetler arasında fikir birliği sağlamaya çalışıyoruz ama maalesef hala o aşamaya gelmiş değiliz” diye belirtti.

TÜRKİYE’Yİ UYARDI

Bir gazetecinin “Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye topraklarını işgal etmesi bu görüşmelerin önünde engel teşkil ediyor mu? “sorusu üzerine Pedersen, Türkiye’nin önce ABD daha sonra Rusya ile yaptığı antlaşmaları hatırlatarak, Türkiye’yi ateşkese saygı duymaya çağırdı. Pedersen, anayasa komitesi çalışmalarınının korunması ve onun önüne geçecek yaklaşımlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

‘TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI DUYULMALI’

Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşananları yakından takip ettiğini belirten Pedersen, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Suriye kararlarını hatırlatırken, “Suriye’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini bir kez yine yineliyorum” dedi.