Avrupa Parlamentosu seçimleri başladı

  • dünya
  • 11:26 23 Mayıs 2019
  • |
img

HABER MERKEZİ - Avrupa Birliği’nin 28 ülkesinde yeni Avrupa Parlamentosu üyelerini seçmek için bugünden itibaren sandık başına gidilirken, milliyetçi ve ırkçı partilerin yeni bileşimde güç kazanacakları tahmin ediliyor.

 
Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılması (Brexit) sürecinin planlandığı gibi gitmemesi nedeniyle daha önce bu ülke için öngörülmeyen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için bugün sandık başına gidiliyor. Büyük Britanya’nın yanı sıra AB’nin önde gelen ülkelerinden Hollanda’da da oy verme işlemi bugün.
 
SANDALYE SAYISI YİNE DEĞİŞTİ
 
Brexit nedeniyle 2014-2019 döneminde 751 olan AP’deki sandalye sayısı 705’e düşürülmüştü. Ancak Brexit’in anlaşma sağlanamaması nedeniyle geçtiğimiz Mart ayında gerçekleşmemesi nedeniyle Büyük Britanya’da da seçimler yapılıyor. Önceki dönemde Britanya için ayrılan 73 sandalye için seçilecek parlamenterler ülkenin AB’den ayrılacağı güne kadar AP’de kalmaları mümkün olacak.
 
Geçen dönemdeki gibi bu seçimlerde belirlenecek 751 parlamenterden Britanya’ya ayrılan 73’ünün Brexit sonrasında çekilmesiyle birlikte sandalye sayısı 705 olacak. Daha önce bu değişimden kaynaklı olarak Fransa, İtalya ve İspanya’nın da aralarında olduğu 14 ülkeye verilmesi planlanan ek 27 sandalye için seçilecek parlamenterler ise ancak Brexit’ten sonra görevlerine başlayabilecek. Fransa’da ilk olarak 79 parlamenter seçilecek ancak seçim sonuçlarına göre en son sıralarda seçilen 5 parlamenter Brexit’ten sonra görevine başlayacak. 
 
ÜLKELERİN SANDALYE SAYILARI
 
Bugünden Pazar’a kadar sürecek seçimlerde AP’ye seçilecek parlamenterlerin ülkelere göre dağılımı şöyle:
 
Almanya: 96, Fransa: 74, İtalya ve Britanya: 73, İspanya: 54, Polonya: 51, Romanya: 32, Hollanda: 26, Belçika, Yunanistan, Macaristan, Portekiz ve Çekya: 21, İsveç: 20, Avusturya: 18, Bulgaristan: 17, Danimarka, Finlandiya ve Slovakya: 13, Litvanya, İrlanda ve Hırvatistan: 11, Letonya ve Slovenya: 8, Kıbrıs, Estonya, Lüksemburg ve Malta: 6
 
Büyük Britanya’nın AB’den kesin olarak çıkması halinde ise sandalye sayısı 705 olacak. Ancak bu ülkeye ait 73 sandalyeden 27’si Fransa, İspanya, İtalya, İrlanda, Estonya, Danimarka, Hırvatistan, Hollanda, Avusturya, Polonya, Romanya, Slovakya, Finlandiya ve İsveç arasında paylaşılacak.
 
SEÇİMLER PAZAR SONA ERECEK 
 
508 milyonluk nüfusa sahip AB’de 427 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Büyük Britanya ve Hollanda’da bugün yapılan seçimler, Fransa, Almanya, İspanya gibi diğer büyük ülkelerde ise Pazar günü gerçekleşecek. Fransa’nın Avrupa kıtası dışındaki deniz aşırı toprakları ile saat farkı nedeniyle kimi bölgelerde oylama Cumartesi günü yapılacak.
 
AP seçimleri için ülkelere göre sandığa gitme tarihleri şöyle:
 
23 Mayıs: Büyük Britanya, Hollanda.
 
24 Mayıs: İrlanda, Çekya.
 
25 Mayıs: Çekya, Letonya, Slovakya, Malta, Fransa’nın denizaşırı bölgeleri. 
 
26 Mayıs: Fransa, Almanya, Yunanistan, Portekiz, İspanya, İtalya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Polonya, Avusturya, Hırvatistan, Slovenya, Litvanya, Estonya, Finlandiya, İsveç, Danimarka, Belçika, Kıbrıs, Lüksemburg.
 
MERKEZ SAĞ VE SOL GRUPLAR 
 
AP seçimleri öncesinde Fransa’dan Ulusal Birlik (RN), Almanya için Alternatif (AfD) ile İtalyan Kuzey Ligi gibi ırkçı partilerin öncülüğünde yapılan bir toplantıda, önümüzdeki dönemde ortak grup oluşturulması kararlaştırılmıştı.
 
Seçimlere ilişkin yapılan hemen hemen tüm anketler, aşırı sağcıların güç kazanacağını, özellikle merkez sağ ve sol partilerin ise kaybedeceğini gösteriyor. Pazar gününe kadar sürecek seçimlerde muhafazakâr partilerin oluşturduğu Avrupa Halk Partisi (PPE) ile Avrupa İlerici Sosyalistler ve Demokratlar Grubu’nun (S&D) AP’deki çoğunluğu kaybedecekleri öngörülüyor. PPE’nin halen 216, S&D’nin ise 185 sandalyesi bulunuyor.
 
Britanya’ya ayrılan 73 sandalye için yapılan seçimlerde özellikle herhangi bir anlaşma olmadan Brexit’in gerçekleşmesini isteyen Brexit Partisi’nin yüzde 30’ların üzerinde oy alacağı tahmin ediliyor.
 
BBC tarafından yayınlanan son anketlere göre, Brexit Partisi ile partinin kurucusu Nigel Farage’ın eski partisi UKIP’in ortalama yüzde 40’lara yakın olması bekleniyor. İşçi Partisi (Labour) listelerinin yüzde 20’lerde kalacağı tahmin edilen anketlere göre, Liberal Demokratlar ile Muhafazakâr Parti (Tories) listeleri yüzde 10 ile 16 arasında oy oranlarında kalacak.