Sri Lanka'da hayatını kaybedenlerin sayısı 290'a yükseldi

  • dünya
  • 13:06 22 Nisan 2019
  • |
img

HABER MERKEZİ -  Sri Lanka'da dün yaşanan bombalı saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 290'a yükseldi. 500'e yakın kişinin de yaralandığı saldırılarla bağlantılı oldukları şüphesiyle 24 kişi gözaltına alındı. 

Sri Lanka'da 3 kilise ve 4 oteli hedef alan terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 290'a ulaştı. Polis Sözcüsü Ruwan Gunaserkera, en az 500 kişinin de yaralandığını açıkladı. Başkent Kolombo'da saldırıların faillerine yönelik operasyonlarda güvenlik güçleri kimlikleri açıklanmayan 24 kişiyi gözaltına aldı. Operasyon sırasında meydana gelen ve intihar saldırısı olduğu ileri sürülen patlamada, 3 polis de yaşamını yitirdi. Saldırıları henüz üstlenen olmadı.
 
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ
 
Gerçekleştirilen saldırılar sonrasında ülkede yerel saatle akşam 6'dan sabah 6'ya kadar geçerli olmak üzere ‘sokağa çıkma yasağı’ ilan edildi. Yine sosyal medya ağlarına ve mesajlaşma uygulamalarına da kısıtlamalar getirildi. 
 
SRİ LANKA BAŞBAKANI: İSTİHBARAT VARDI ANCAK YETERLİ ÖNLEM ALINMADI
 
Ülkesinde düzenlenen saldırılara ilişkin istihbaratın önceden alındığını kabul eden Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, ancak yeterli önlemlerin neden alınmadığının araştırılacağını söyledi. Wickremesinghe, faillerin Sri Lankalı olduğu bilgisine ulaştıklarını ifade ederek, soruşturma sürecinde polisin faillerle ilgili bilgi vereceğini söyledi.
 
CAMİ VE İŞ YERİNE SALDIRI
 
Öte yandan Sri Lanka polisinin yaptığı açıklamaya göre, dün gece Kalutara kentindeki Müslümanlara ait iş yeri kundakladı, Puttalum kasabasındaki bir camiye ise molotofkokteylli saldırıda bulunuldu. 
 
Polis, saldırılar sonucunda herhangi bir hasar oluşup oluşmadığı hakkında bilgi vermedi.
 
HRİSTİYANLARI HEDEF ALAN SALDIRILAR
 
Sri Lanka’da dün sabah saatlerinde Kochchikade'de St. Anthony's, Katana'da St. Sebastian ve Batticaloa'da bir kilise ile başkent Kolombo'da beş yıldızlı Shangri-La, Cinnamon Grand ve Kingsbury otellerine saldırılar düzenlenmişti. Bu saldırıların ardından Kolombo'nun banliyösü Dehiwala'da hayvanat bahçesi yakınında ve Kolombo'nun Dematogoda banliyösünde patlamalar meydana gelmişti. 
 
Yetkililer, eşgüdüm içinde düzenlenen saldırılardan bazılarının intihar saldırıları olduğunu açıkladı.
 
Saldırılarda hayatını kaybedenler arasında 35 yabancı olduğu tespit edildi.  Saldırılarda Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş isimli iki Türk mühendis de yaşamını yitirmişti.
 
İÇ SAVAŞ 26 YIL SÜRDÜ
 
21 milyon nüfusu olan Sri Lanka'da halkın yüzde 70'i Budist, yüzde 12'si Hindu, yüzde 10'nu Müslüman ve yaklaşık yüzde 7'si Hristiyanlardan oluşuyor.
 
Sri Lanka, iç savaşın 1983'ten 2009'a kadar sürdüğü bir ülke. Sri Lanka ordusu ve Tamil Kaplanları arasındaki çatışmalar, bağımsızlık isteyen Tamil Kaplanları'nın yenilgisiyle sona ermişti. İç savaşta yaklaşık 40 bini azınlık Tamillerden olmak üzere 70 binden fazla kişinin öldüğü sanılıyor. Tamil Kaplanları'nın yenilgiye uğratılmasından bu yana Sri Lanka'da böylesi büyük saldırılar düzenlenmemişti.
 
Nüfusun çoğunun Budist olan ülkede Müslümanlar ile Budistler arasında da zaman zaman gerilim yaşanıyor. Sri Lanka'da geçen yıl Budistlerin bazı camileri ve Müslümanların iş yerlerini hedef alan saldırıları sonrası ülkenin bazı bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.