Katliamda yaşamını yitirenlerin cenazeleri ailelere teslim ediliyor

img
HABER MERKEZİ – Yeni Zelanda’daki katliamda yaşamını yitirenlerin cenazeleri ailelerine teslim ediliyor. Bölge sakinleri camilerin yakınların çiçek bırakırken, 50 kişinin öldüğü saldırı sonrası güvenlik önlemleri de artırıldı.
 
50 kişinin hayatını kaybettiği Yeni Zelanda cami saldırılarında cenazeler ailelerine teslim edilmeye başladı. İki camiye yapılan saldırı sonrası 3 kişi gözaltına alındı, ardından gözaltına alınanlardan biri, saldırılarla bağlantısı olmadığı gerekçesiyle serbest bırakıldı. Biri de başka bir suç şüphesi gerekçesiyle yargılanıyor.
 
Saldırıyı sosyal medyada canlı yayınladığı ve bir manifesto hazırladığı belirtilen 28 yaşındaki Brenton Tarrant, Cumartesi günü mahkemeye çıkarılarak gözaltı süresi 5 Nisan'a kadar uzatıldı. 
 
BBC Türkçe haberine göre; Yeni Zelanda Polis Komiseri Mike Bush, kaç kişinin saldırıyla bağlantısı olduğundan emin olmadan başka sorumlular da olabileceği ihtimalini saf dışı bırakmayacaklarını söyledi. Bush, Tarrant'ın ateşli silah almak için 2017'de yasal bir lisans aldığını açıkladı. Başbakan ise, ardından, ülkedeki silah sahibi olmak için düzenlenen kanunların yeniden inceleneceğini ve değiştirileceğini duyurdu.
 
Kapılarını ibadete açmaya devam etme kararı alan camiler için ek güvenlik önlemleri alınırken, işyerlerinin ve okulların açılacağı Pazartesi günü de ülke genelinde güvenlik önlemlerinin artırılacağı, polis varlığının görünür şekilde artacağı duyuruldu.
 
ÇARŞAMBA'YA KADAR TÜM CENAZELERİN TESLİM EDİLMESİ BEKLENİYOR
 
Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, henüz az sayıda cenazenin ailelerine teslim edilebileceğini, Çarşamba günü sürecin tamamlanmasını beklediklerini söyledi.
 
34 yaralının hastanede tedavisi sürüyor. 12'si hâlâ yoğun bakımda. Auckland'deki bir hastaneye gönderilen 4 yaşındaki bir kızın da durumunun kritik olduğu belirtiliyor. Ölenlerin yaş aralığı 3 ile 77 arasında değişiyor. Kurbanların kimi bölgede yerleşik olanları kimi ise Mısır ve Fiji'den gelmiş. Camide aynı aileden hayatını kaybeden iki kişi de var: Bir baba ve oğlu. Saldırılarda El Nur Camii'de 42 kişi hayatını kaybetti. 7 kişi Linwood Mescidi'nde öldürüldü, bir kişi ise hastaneye kaldırıldıktan sonra hayatını kaybetti.
 
Bölgede yaşayanlar, Pazar sabahı Christchurch kentindeki El Nur Camii yakınlarına çiçek bırakarak kurbanları andı. Çiçeklerin arasına bırakılan bir resimde "Siz benim arkadaşlarımsınız. Siz ibadet ederken ben nöbet tutacağım" yazısı dikkat çekti.
 
Kurbanların yakınları ve yaralılar için oluşturulan bağış fonlarında iki gün içinde 2 milyon 200 bin dolar, yani yaklaşık 13 milyon TL toplandı.
 
'TÜM GÖRÜNTÜLER SİLİNECEK' 
 
Başbakan Ardern, saldırıdan 9 dakika önce manifestonun 30 farklı adrese maille gönderildiğini, bunlardan birinin de Başbakanlık ofisi olduğunu açıkladı: "Herhangi bir lokasyon ya da detay içermiyordu. İki dakika içerisinde parlamento güvenliğine iletilmişti."
 
Saldırı sosyal medyada 17 dakika boyunca canlı yayınlanırken yayını durdurmayan sosyal medya platformları eleştirildi. Başbakan Ardern, Facebook yetkilileriyle görüşeceğini duyurdu. Facebook, Pazar günü bir açıklama yaparak 24 saat içerisinde, 1,5 milyon kez paylaşılan görüntülerin tümünün kaldırıldığını ve yasaklandığını duyurdu.
 
Yeni Zelanda'daki Facebook sorumlularından Mia Garlick, benzer görüntülerin ve saldırı anının farklı kurgularla değiştirilmiş versiyonlarının da tespit edilip silinmeye devam ettiğini söyledi. Kurbanların yakınlarına duyulan saygıdan dolayı, kurbanların ve ölümlerin görülmediği görüntülerin de kaldırıldığını, bu tarz görüntülerin incelenmeye devam edildiğini açıkladı. Görüntülerde, saldırgan camiye girdiği sırada camideki bir kişinin "Hoş geldin kardeşim" dediği görülüyor.
 
Tarrant'ın saldırısında kaydettiği videoda, araçla camiye yaklaşırken arka planda Sırp ırkçı radikallerinin marşının çaldığı da dikkat çekiyor. Videonun ortaya çıkmasının ardından Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic hemen bir basın toplantısı düzenledi ve "Sırbistan'ın bu terör eylemiyle uzaktan yakından bir ilişkisi yok" dedi.