Avusturya’da 13 politik işaret, bayrak ve flamalara yasak

  • dünya
  • 15:06 14 Şubat 2019
  • |
img
HABER MERKEZİ  - Siyasi islam ve radikal görüşlere karşı mücadelede yeni bir adım atan Avusturya hükümeti, Bozkurt, Rabia ile diğer kimi politik işaret ve flamalara 1 Mart tarihinden itibaren yasak getirdi. 
 
Avusturya Hükümeti, siyasi islam ve radikal görüşlere karşı mücadelede yeni bir adım attı. Geçen yıl iktidardaki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi'nin (FPÖ) oylarıyla meclisten geçen yasa ile belirlenen kimi yasaklı sembollerin kullanılması durumunda 4 bin euroya varan para cezası öngörüldü. İhlalin tekrarı durumunda ise para cezası 10 bin euroya kadar yükselebiliyor.
 
İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan yasaklı semboller listesine 13 yeni sembol, bayrak ve flama dahil edildi.
 
1 Mart itibarıyla yasaklı listeye eklenecek semboller arasında Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) sembolü olan bozkurt işareti ve Rabia işaretinin yanı sıra PKK flaması, Müslüman Kardeşler, Hamas, Hizbullah ve Hırvat faşist örgüt Ustaşa'nın flama ve sembolleri de bulunuyor.
 
'ZAFER İŞARETİ NASIL YASAKLANACAK?'
 
Avusturya Yeşiller Partisi'nde aktif olan ve radikal görüşler konusunda uzman Thomas Rammerstorfer yıllardır Avusturya'daki Bozkurtları gözlemliyor. Salzburger Nachrichten gazetesine konuşan Rammerstorfer, Avusturya'da MHP'nin ideolojisini savunan 30'a yakın dernek olduğunu söylüyor. Rammerstorfer, bu dernekler legal olarak faaliyetteyken sadece işaretin yasaklanmasının bir getirisi olmayacağı görüşünde.
 
Ayrıca Rammerstorfer, PKK sempatizanlarının uluslararası zafer işaretini kullandığına dikkat çekerek "Bu işaret nasıl yasaklı olacak?" diye soruyor. Bu yasayı uygulamanın çok zor olacağını ifade eden Rammerstorfer bunun yerine caydırıcı olmak için eğitim, sosyal bilinç kazandırmaya odaklanmak gerektiğini söylüyor.
 
'BİR İLÜZİYONDAN İBARET'
 
Bir başka radikal görüş uzmanı Andreas Peham da bu yasağın bir ilüzyondan ibaret olduğu görüşünde.
 
Avusturya'dan sonra Almanya da ülkede bozkurt işaretini yasaklamak için çeşitli girişimlerde bulunuluyor. Bazı Alman politikacılar bozkurt işaretinin yasaklanması planına şimdiden desteklerini açıkladı. Merkel'in partisi CDU milletvekili Christoph de Vries Alman basınına yaptığı açıklamada, "Faşizmin her türlüsü insanlığa karşı ve liberal toplumumuza bir tehdittir" dedi. 
 
Bild gazetesine konuşan Vries, bozkurt işaretinin de bu yüzden yasaklanması gerektiğini dile getirmişti.
 
DIŞİŞLERİ TEPKİ GÖSTERDİ
 
Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan Avusturya’nın bu kararına tepki gösterildi. Açıklamada şöyle denildi: "Avusturya’da parlamentoda kabul edilen ve yasalaşma süreci tamamlanan “Sembol Yasası”nın “Bozkurt” işaretini içerecek şekilde 1 Mart 2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olmasını kabul etmiyor ve bir kez daha şiddetle kınıyoruz” denildi.