İsviçre polisi iltica başvurusu reddedilen genci yerde sürükledi

ZÜRİH – İsviçre Hükümeti’ne yaptığı iltica talebi kabul edilmeyen Ramazan Turan isimli Kürt genci, geri gönderilmek üzere tutulduğu Zürih Havaalanı’nda zorla uçağa bindirilmek istenirken İsviçre polisi tarafından yerde sürüklendi. O anlara dair kaydedilen görüntüler tepkilere neden oldu.

 
Ramazan Turan (24) isimli bir Kürt genci, 35 gün önce Brezilya üzerinden İsviçre’nin Zürih Havaalanı’na inmesi sonrası iltica talebinde bulundu. Ancak iltica talebi kabul edilemeyen Turan, önceki gece zorla geri gönderilmek istendi. Geri gönderilmek üzere zorla uçağa bindirilmek istenen Turan, İsviçre polisi tarafından yerde sürüklendi. 
 
Turan’ın yerde sürüklendiği anlara ait cep telefonundan çekilmiş görüntüler, özellikle sosyal medyada büyük tepkilere neden oldu.
 
'YA TÜRKİYE YA BREZİLYA' DENDİ
 
Bu görüntüler sonrası ulaştığımız Turan, yaşadıklarını anlattı. 
 
Turan, yerde sürüklenerek götürüldüğü havaalanındaki polis merkezinde İşviçre polisinin kendisine ‘Ya Türkiye ya da Brezilya, tercihini yap’ dediğini aktardı. İki ülkeye de can güvenliği olmayacağı gerekçesiyle gitmeyi reddettiğini söyleyen Turan, polislerin kendisini bir süre burada tuttuktan sonra tekrardan havaalanı içerisinde yer alan İltica Başvuru Merkezi’ne götürdüğünü aktardı.
 
Turan, mültecilere karşı nefret söylemi kullanan bir kişinin Başbakan olarak seçildiği Brezilya’ya her an için gönderilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
 
15 KİŞİ HALA HAVAALANINDA TUTULUYOR 
 
Edinilen bilgilere göre, Turan’ın yanı sıra İsviçre Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye üzerinden ülkeye gelerek iltica talebinde bulunan 21 Kürt, iki ayı aşkın bir süredir Zürih Havaalanı’nda tutuluyor. Başvuruları ret edilip geldikleri ülkelere geri gönderilmek istenen bu kişiler, geri gönderilmeleri durumunda 6 ile 30 yıl arasında değişen hapis cezası ile karşı karşıya. 
 
Havaalanında bekletilen 21 kişiden aralarında çocuklarında bulunduğu 6 kişi, kamuoyu baskısı sonucu geçtiğimiz günlerde mülteci kamplarına yerleştirilmişti. Diğer 15 kişi ise hala havaalanında tutuluyor. 
 
İsviçre, Brezilya’yı mülteciler için güvenli bir ülke olarak görmesine rağmen bu noktada farklı kararlar alabiliyor. Geçtiğimiz aylarda Brezilya üzerinden İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulunan kimi kişilerin taleplerine ilk başta ret kararı verilmiş, daha sonra ise başvuruları kabul edilmişti.