Suriye’den İdlib uyarısı: Sessiz kalamayız

img
HABER MERKEZİ - Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, “Nusra Cephesi, Türkiye ile Rusya'nın yaptığı anlaşmaya uymazsa, İdlib'deki mevcut durumun sürmesi karşısında sessiz kalamayız” dedi. 
 
 
Suriye’nin İdlib bölgesinde Türkiye ile Rusya’nın uzlaşmasıyla planlanan "silahsız bölge" için Türkiye’nin talebiyle silahlı gruplara verilen süre bugün dolarken, Suriye yönetiminden Nusra Cephesi (Heyet Tahrir el Şam) için sert açıklama geldi. 
 
 
Suriye Dışişleri Bakanı Muallim, “cihatçıların Rus-Türk anlaşmasına uymaması halinde İdlib’deki durumun böyle devam edemeyeceğini” söyledi. Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi ile ortak basın toplantısında konuşan Muallim, “Nusra Cephesi bu anlaşmaya uymazsa, İdlib’deki mevcut durumun sürmesi karşısında sessiz kalamayız” uyarısında bulundu. 
 
 
Muallim toplantıda, Suriye-Irak sınırındaki Elbu Kemal Sınır Kapısı’nın sivillerin geçişine yakında açılmasını umduğunu da sözlerine ekledi. 
 
 
Türkiye ile Rusya’nın anlaşması, Suriye ordusunun Türkiye sınırındaki İdlib’i silahlı gruplardan geri almak için operasyon düzenlememesi karşılığında bir silahsız bölge oluşturmasını ve silahlı grupların 15 Ekim’e dek (bugün) bu bölgeden ağır silahları ile çekilmesini öngörüyordu. Ancak İdlib’deki en büyük grup olan El Nusra (HTŞ) anlaşmaya uyup uymayacağı konusunda hâlâ bir açıklama yapmış değil. El Nusra’nın kararı, anlaşmanın başarısı açısından kritik olarak değerlendiriliyor.