Rus uzmanlar: Erdoğan İdlib konusunda tavizler verebilir

  • dünya
  • 15:39 17 Eylül 2018
  • |
img
HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İdlib operasyonu gündemi ile Rus Devlet Başkanı Putin ile Soçi’de bir araya geldi. Kremlin Sözcüsü'nün “Rusya ve Türkiye arasında görüş ayrılıkları var” açıklaması yaptığı görüşmede, Erdoğan’ın operasyonunun ertelenmesi konusunda birtakım tavizler verebileceği Rus medyasında gündeme düştü.
 
Suriye rejiminin İdlib’e yönelik operasyon hazırlığına ilişkin Rusya ve İran liderleri ile 7 Eylül’de Tahran Zirvesi’nde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün gittiği Rusya’nın Soçi kentinde Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikinci kez bir araya geldi. 
 
Günübirlik çalışma ziyareti için özel uçakla Soçi’ye giden Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan eşlik etti.
 
Gündeminde Suriye ve İdlib operasyonu başta olmak üzere bazı bölgesel ve uluslararası meselelerin bulunduğu Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda saat 14.50'de başladı.
Toplanan Tahran Zirvesi’nde Suriye rejiminin operasyonunu engellemek için “ateşkes ilan edilmesi” teklifinde bulunurken, Putin ise “ülkenin topraklarının tamamında kontrol sağlamanın Suriye hükümetinin meşru hakkı olduğunu” dile getirmişti.
 
KREMLİN SÖZCÜSÜ: RUSYA VE TÜRKİYE'NİN GÖRÜŞ AYRILIKLARI VAR
 
Nasıl bir sonuç çıkacağı merak edilen bu görüşmeye dair hemen öncesinde Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’dan dikkat çekici bir açıklama geldi.
 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Putin ile Erdoğan görüşmesine dair "İdlib'deki durum kritik. Rusya ve Türkiye'nin görüş ayrılıkları var. Bu da en üst düzeyde ciddi bir görüşme yapılmasını gerektiriyor" ifadelerini kullandı.
 
'TÜRKİYE TAVİZLER VEREBİLİR!'
 
Sputnik'te yer alan habere göre, Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme Rus uzmanların da takibinde.  Russia Today'e (RT) konuşan Moskova merkezli Yenilikçi Gelişim Enstitüsü İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Kirill Semyonov, Putin'le görüşen Erdoğan'ın İdlib operasyonunun ertelenmesi karşılığında birtakım tavizler verebileceğini söyledi.
 
Semyonov, "Ankara, kendisine sadık grupların Suriye siyasi sistemine ve Suriye ordusuna entegrasyonu konusunda mutabakat sağlanıncaya kadar İdlib'in Suriye muhalefetinin kontrolünde kalmasını istiyor. Soçi'deki görüşmenin sonucunda muhtemelen Türkiye'ye Heyet Tahrir el Şam sorununu çözmesi için süre verilecek" yorumunda bulundu.
 
Semyonov, Ankara'nın bunu başarması halinde İdlib operasyonunun ertelenebileceğini belirtti. Rus uzmana göre, Türkiye'nin vereceği olası tavizler sonucunda İdlib'in bazı bölgeleri Moskova ve Ankara'nın ortak kontrolü altına girebilir.
 
"Örneğin; M5 otobanının Halep-Humus arasındaki stratejik öneme sahip bölümü, silahlı muhaliflerin kontrolünde ve Halep ile Şam arasındaki ulaşım açısından önem taşıyor" diyen Semyonov, Hama ve Lazkiye'de taviz verilebileceğini ve buralardaki bazı bölgelerin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a devredilebileceğini vurguladı.
 
Yarısından fazlası eski El Nusracı'ların başını çektiği Heyet Tahrir el Şam'ın kontrolünde olan İdlib, Astana süreci kapsamında gerilimi azaltma bölgesi ilan edilmişti. Bu anlaşma kapsamında İdlib'de Türk askerlerinin görev yaptığı 12 gözlem noktası bulunuyor.