Erdoğan'la görüşen Çipras: Kolay görüşmelerimden biri olduğunu söyleyemem

  • dünya
  • 11:16 13 Temmuz 2018
  • |
img
HABER MERKEZİ - Brüksel'de toplanan NATO zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yaklaşık 2 saat süren görüşme için “Kolay görüşmelerimden biri olduğunu söyleyemem. Ancak görüşmeden, girerken olduğundan daha umutlu çıktım” dedi.
 
Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan NATO zirvesinin ikinci gününde liderler için ayrılan bölümde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bir araya gelip, görüşme gerçekleştirdi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 2 saat sürdü.
 
Euronews’te yer alan habere göre, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Erdoğan ile görüşmesinin ardından Yunan gazetecilere açıklamalarda bulundu.
 
Erdoğan ile “zor ancak verimli” bir görüşme yaptığını aktaran Çipras, “Kolay görüşmelerimden biri olduğunu söyleyemem. Ancak görüşmeden, girerken olduğundan daha umutlu çıktım” yorumunda bulundu.
 
‘İKİ TOPLUMU YENİDEN DİYALOG YÖRÜNGESİNE KOYABİLİRİZ’
 
Çipras, Erdoğan ile olan yaklaşık 2 saatlik görüşmesinde, Türk-Yunan ilişkilerinin tüm boyutlarıyla ele aldıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
 
“Uzun zamandan beri, bana göre iki ülke gündeminde öne çıkmaması gereken bir meseleye takılmış durumdayız. 8 askerin hukuki süreci ve özellikle de 2 Yunan askerin kabul edilemez şekilde hapiste tutulmalarından sonra bir kenara bırakılan ticaret, turizm, deniz taşımacılığı gibi bir dizi kritik konularla ilgili yeniden hükümetler arası görüşmeler için ipin ucunu yakalayabiliriz. İstikşafi görüşmelerin yeniden başlayabileceğine inanıyorum. Kıbrıs konusunda iki toplumu yeniden diyalog yörüngesine koyabiliriz. Türkiye ve Yunanistan arasında değerlendirilmemiş büyük imkanlar mevcut. Umarım, daha önce de belirttiğim gibi görüşmeden daha çok umutla çıktım, diyalog yoluyla bunları aşarak olumlu gündemi açabiliriz”
 
EGE’DEKİ GERGİNLİK KONUŞULDU
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ege’de gerginliğin azaltılması yönünde görüş birliğine vardıklarını anlatan Çipras, “Görüşmede çıkan en iyi haber bu. Türk Cumhurbaşkanı ile genelkurmay başkanlarımızın ve dışişleri bakanlarımız arasında irtibat kanallarının açık kalması konusunda anlaştık. Ege’de gerginliğin azaltılmasının yolunu bulabilmemiz için çaba gösterilmesi konusunda iki taraf da mutabık kaldık” diye konuştu.
 
ERDOĞAN, MACRON İLE GÖRÜŞTÜ
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çipras ile bir araya gelmesi öncesinde ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüştü. Görüşmeye, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Büyükelçi İbrahim Kalın da katıldı.