AB zirvesinden mültecilere dair 'izolasyon merkezleri' kararı çıktı

  • dünya
  • 11:08 29 Haziran 2018
  • |
img
HABER MERKEZİ - Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, mültecilerin Avrupa Birliği (AB) için varoluşsal bir mesele olduğu ve birliğin geleceğini belirleyebileceği sözleri sonrası toplanan AB liderler zirvesinde, “Ortak Mülteci Merkezleri” kurulmasına ve birlik içinde mültecilerin hareket etmesinin kısıtlanmasına karar verildi.
 
Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesi, dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplandı. 2 gün sürecek zirveye AB üyesi 28 ülkenin devlet ve hükümet başkanları katıldı. ABD’yle ilişkiler, savunma ve güvenlik iş birliği, Brexit, ekonomik ve parasal birlik konuları ele alındığı zirvede, göç krizi en önemli gündem maddelerinden biri oldu. 
 
Akdeniz'i geçen sığınmacıların sorumluluğunun nasıl paylaşılacağı AB ülkeleri arasındaki anlaşmazlığın başlıca nedeni.
 
MERKEL’İN ZİRVE ÖNCESİ SÖZLERİ 
 
Brüksel'deki zirve öncesi Almanya Parlamentosu'nda konuşan Başbakan Angela Merkel, mülteci sorunu üzerinde durarak, “Avrupa'nın karşı olduğu birçok zorluk var ama göç Avrupa'nın kaderini belirleyecek faktör olabilir" dedi.
 
AB'nin itibarını koruyabilmesi için, Avrupa değerlerinin muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyen Merkel, aksi halde "Avrupa'yı güçlü kılan değerlere kimsenin inancının kalmayacağını" ifade etti. Almanya Başbakanı, Avrupa ülkelerinin göç meselesine tek taraflı değil, çok taraflı yaklaşması gerektiğini de belirtti.
 
BBC Türkçe’de yer alan habere göre; toplanan zirvede 9 saat süren müzakereler sonucunda ise, “Ortak Mülteci Merkezleri” kurulmasına ve birlik içinde mültecilerin hareket etmesinin kısıtlanmasına karar verildi.
 
Alınan kararlara göre, kurulacak “Ortak Mülteci Merkezleri”nde mülteci akımının sınırlandırılması ve başvurularının değerlendirilmesi hedefleniyor. Yeniden dağıtım ve yerleştirme gibi adımlar ise, ülkelerin gönüllülüğü esasında yapılacak. Alınan kararlar doğrultusunda bu merkezlerin AB dışında da kurulması amaçlanacak.
 
Sözkonusu karar, aslında AB'ye geçişleri önlenmek istenen mültecilerin kurulacak "Ortak Mülteci Merkezleri"nde izole edilmesi anlamına geliyor.
 
'ARTIK İTALYA YALNIZ DEĞİL'
 
İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, anlaşmanın açıklanmasının ardından "Artık İtalya yalnız değil" açıklamasında bulundu. Conte, zirve sonunda mülteci akınını sınırlayacak bir karar alınmaması halinde açıklamayı veto edeceğini de söylemişti.
 
TÜRKİYE’YE 3 MİLYAR EURO’LUK MALİ YARDIM 
 
Zirvede, daha önce Türkiye'ye Suriyeli mülteciler için vaat edilen 3 milyar Euro’luk yardım paketinin ikinci diliminin aktarılmasına da karar verildi. Yine AB Afrika Fonu'na 500 milyon Euro transfer edilmesi kararı aldı.
 
İtalya, Türkiye'ye ikinci 3 milyar Euro’nun aktarılmasına yönelik engeli kaldırmak için AB Afrika Fonu'na takviye yapılmasını şart koşuyordu.