OPCW önünde eylem: Yeğenlerim kimyasal silahla öldürüldü

  • dünya
  • 09:15 14 Ağustos 2022
  • |
URFA - Yeğenleri Mihriban ve Gülperin Ata’nın kimyasal silahla öldürüldüğünü belirten Xoşnav Ata, OPCW önünde başlattığı eylemle Türkiye’nin kimyasal silah kullanımının araştırılmasını talep ediyor. 
 
Hollanda’nın Lahey kentindeki Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) binası önünde 5 Ağustos'tan bu yana adalet talebiyle eylem düzenleniyor. Urfa'nın Siverek ilçesinden siyasi gerekçelerle Avrupa’ya mülteci olarak giden Xoşnav Ata, yeğenleri HPG’li Mihriban Ata ve Gülperin Ata’nın kimyasal silahlarla öldürüldüklerini belirterek, konunun araştırılması talebiyle bina önünde oturma eylemi başlattı. İngilizce olarak, “Türkiye Devleti yeğenlerimi kimyasal silah ile öldürdü. OPCW neden bunu araştırmıyorsunuz?” yazılı pankartla bina önünde oturma eylemini sürdüren Ata, oturma eylemi gerekçelerini ve taleplerini anlattı. 
KİMYASAL ŞÜPHESİ
 
Yeğenlerinden Mihriban Ata’nın, Dersim’in Ovacık ilçesinde 5 Aralık 2021’de yaşandığı söylenen çatışmada ölen 8 HPG’liden biri olduğunu ifade eden Ata, cenazeyi alan ailesinin Mihriban’ın vücudunda mermi izi olmadığını, ağzından sarı bir sıvı aktığını gördüklerini söyledi. 
 
Yeğeni Gülperin Ata’nın ise 23-25 Mayıs’ta Kurejahro’da tünellerde kullanıldığı söylenen kimyasal silahlarla öldürüldüğünü ifade eden Ata, “5 Ağustos’tan bu yana her gün OPCW önüne giderek ‘Böyle bir iddia var araştırın’ diyoruz. 2 tane yeğenim 6 ay içerisinde kimyasal ile şehit düşürüldü. Bunun OPCW tarafından araştırılmasını istiyoruz. OPCW’nin bir kuruluş amacı var ve bu binayı bu yüzden oraya diktiler. Biz de OPCW'nin bu kuruluş amaçlarına göre hareket etmesini istiyoruz. Adalet istiyoruz” diye belirtti. 
 
‘OLAYI ARAŞTIRIN’ ÇAĞRISI
 
Ata, Türkiye’nin kimyasal silah iddiasının araştırılmasını ve doğru ise gerekenin yapılmasını istedi. Kürt halkı ve insan hak savunucularına da kimyasal silah kullanımına karşı ses yükseltmeye çağıran Ata, “Çocukları kimyasal silahlarla öldürülen ailelere de söylüyorum, gelin birlikte sesimizi yükseltelim” diye belirtti.  
 
EYLEM SÜRECEK
 
OPCW’nin ve diğer Avrupa ülkelerinin sessizliğine karşı başlattığı eylemlerini hafta sonu hariç her gün sürdürdüğünü söyleyen Ata, “İnsan haklarını savunduklarını iddia ediyorlar. Biz de insanız ve insan olarak haklarımız var. Kimyasal silahların insanlar üzerinde kullanılmasını yasakladılar, ama bu şekilde öldürüldüğü duyurulan insanların ölümlerine dair bir araştırma yapmıyorlar. Dünya üzerinde temsiliyeti olduğunu iddia eden bir kuruma Kürdistan dağlarında her gün süren savaşta kimyasal kullanıldığını bir kez daha dillendiriyoruz. Sesimizin onlara gittiğini biliyoruz. Bu olay aydınlatılana kadar eylemimize devam edeceğiz” diye konuştu. 
 
MA / Ceylan Şahinli