Belçika’da Kürt yöneticilere suikast davasında beraat kararı

  • dünya
  • 14:01 13 Mayıs 2022
  • |
img

HABER MERKEZİ - Brüksel’de Kürt yöneticilere yönelik suikast davasında “beraat” kararı verildi. Avukat Jan Fermon, “Tamamen siyasi bir karar” dedi.

Kongra-Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar’a yönelik 2017’de suikast girişimine Brüksel Mahkemesi’ndeki davanın karar duruşması görüldü. 11 Mart’ta görülen ilk duruşmada, kararın 22 Mayıs’ta açıklanacağı bildirilmişti, ancak kararın açıklanması 13 Mayıs’a ertelenmişti.
 
Aydar, Kartal ve avukat Jan Fermon karar duruşmasında hazır bulundu. Karşı taraftan sadece bir sanığın avukatı duruşmada yer aldı.
 
BERAAT KARARI
 
Mahkeme, Türkiye suikast timi üyelerine beraat kararı verdi. Hakim, dosyadaki delillerin ciddiyeti ve gerçekliğini kabul etmekle birlikte, tüm iddialar üzerinde şüphe yaratarak, delillerin mahkumiyet için yeterli olmadığını savundu. Hakim, özellikle istihbarat teşkilatı MİT’in bir devlet organı olması gerekçesiyle “terörist örgüt” olarak ele alınamayacağını öne sürdü. Savcı ise, davanın başından beri davayı düşürmeye çalışıyordu. Hakimin okuduğu kararda dikkat çeken diğer bir unsur ise Fransız soruşturmasına ilişkin polisin verdiği bir cümle ile yetinmesi oldu. Fransa polisi tek cümle ile suikast timi üyelerini akladı. Mahkeme de bu ifadeleri esas aldı.
 
FERMON: DELİLLER KABUL EDİLDİ 
 
Karara ilişkin Fırat Haber Ajansı’na (ANF) konuşan avukat Jan Fermon, “Detaylı karar Pazartesi günü elimize ulaşacak. Tüm detayları henüz bilmiyoruz ama özetle gerekçelerine baktık. Hakim, dosyadaki tüm unsurlara bakarak bir şeylerin olduğunu kabul etti. Örneğin sanıklar arasındaki ‘kan gölüne’ çevirme şeklindeki konuşmalar. Ama daha sonra tüm deliller üzerinde şüphe yarattı” dedi.
 
Fermon, “Dosyadaki tüm kanıtları, ‘yeterli değil’ demek için sıraladı. Tüm Fransız soruşturması bir cümle ile özetleniyor. ‘Fransız polisi yeterli delil olmadığını söylüyor’ şeklinde ifade kullandı” diye ekledi.
 
Dava dosyasında sanıklardan Zekeriya Çelikbilek’in hem Fransa hem de Türkiye istihbaratına çalıştığına ilişkin bulgular var. Türkiye suikast timinin 2013’te Paris’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinde de rollerinin olduğuna dair kendi aralarındaki görüşmeler dosyada yer alıyor. Fermon’a göre, Fransa’nın bunu kabul etmesi “nükleer bomba” etkisi yaratır.
 
HAKİMİN ‘MİT’ SAVUNMASI
 
Dikkat çeken diğer bir detayın MİT’le ilgili olduğuna işaret eden Fermon, “Hakim bizim söz konusu kişilerin MİT’ten olduğunu söylediğimi ifade etti. Biz öyle bir şey demedik. İlişkilerinin olduğunu söyledik. Şöyle dedi: ‘Siz MİT’e çalıştıklarını söylediniz, MİT hukuki olarak bir devletin servisidir ve terörist olamaz. Eğer MİT’e çalışıyorlarsa, terörist bir örgütten olamazlar. Mahkemenin aldığı karar ‘bu meseleden nasıl kurtulacağız’ kararıdır” tepkisinde bulundu.
 
Avukat Fermon, kararın tamamen siyasi olduğunu belirterek, “Bu devlet aklıdır. Dosyaya dayalı bir karar değildir. Başka bir davada bu delillerle kesinlikle mahkumiyet çıkardı” ifadelerini kullandı. Fermon, detaylı kararı aldıktan sonra inceleyeceklerini ve karar vereceklerini belirtti.
 
AYDAR: DEVLETLER ARASI İLİŞKİLERİN SONUCU
 
Davacılardan Zübeyir Aydar da kararın “Devletlerarası ilişkilerin” bir sonucu olduğuna işaret ederek, savcının da zaten başında beri dava açılmamasından yana olduğunu söyledi.  Aydar, “Ukrayna savaşı, Fransa ve Türkiye ile ilişkiler bazında burada bir siyasi karar verildi. Devletlerarası krizlere yol açmamak için böyle bir karar verildiğini görüyoruz” şeklinde konuştu. Aydar, “İtirazımızı yapacağız ve sonuna kadar gideceğiz” diye ekledi.
 
KARTAL: KABUL EDİLEMEZ
 
Remzi Kartal, itham altında olan MİT’in aklanmasına tepki göstererek, “Zaten sorun burada başlıyor” dedi. MİT’in “terörist saldırıları”, “insan kaçırma”, “işkence”, “provokasyon”, “suikast”, “Paris katliamı” gibi suçlarını sıralayarak, “Verilen karar tamamen siyasi bir karardır, kabul edilemez. İtiraz edeceğiz, üst mahkemelerde takip edeceğiz” dedi.