Alman politikacılardan Efrin harekatına sert eleştiri

  • dünya
  • 17:45 22 Şubat 2018
  • |
img

HABER MERKEZİ - Almanya’da, Başbakan Angela Merkel'in lideri olduğu CDU ve koalisyon ortağı SPD'den politikacılar, Türkiye'nin Efrin harekatına sert eleştiriler yöneltti. CDU'lu Johann Wadephul, operasyonun "meşru bir harekattan daha fazlası" olduğunu söyledi.

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Almanya’da Başbakan Merkel'in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Partisi’nden (SPD) politikacılar Türkiye'nin Efrin'e yönelik düzenlediği askeri harekatı sert bir dille eleştirdi. Alman meclisinde "Yakın ve Ortadoğu'da Güncel Gelişmeler" başlıklı bir oturum düzenlendi. 
 
Tartışma kapsamında kürsüye gelerek CDU Meclis Grubu adına bir konuşma yapan Dr. Johann Wadephul, "Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Efrin kentinin kuşatılmasını açıklıyorsa, bu teröristlere karşı düzenlenen meşru bir harekattan daha fazlasıdır" dedi.
 
Bunun Almanya tarafından da açık bir şekilde dile getirilmesi gerektiğini söyleyen Wadephul, Türk hükümetine "uluslararası hukuka saygılı olma ve Suriye'nin egemenliğini koruma" çağrısında bulundu. Wadephul, bu tür bir askeri harekatın "öylece hayata geçirilemeyeceğini" söyledi.
 
Wadephul, yine Yeşiller partili politikacı Cem Özdemir'in Münih Güvenlik Konferansı'nda kaldığı otelde konaklayan Türk delegasyonunca "tehdit edilmesini" de kınadı.
 
NATO BÜNYESİNDE SİYASİ BİR İNİSİYATİF KURULSUN ÖNERİSİ 
 
SPD Dış Politika Sözcüsü Niels Annen ise, Türkiye'nin "meşru müdafaa" yaklaşımını eleştirdi. Türkiye'nin sunduğu kanıtların "kendisini ikna etmediğini" söyleyen Annen, Türkiye'nin Efrin'de savaştığı kişilerin "IŞİD'e karşı savaştığını" dile getirdi. 
 
"Bunun uluslararası hukuk kapsamına girdiğinden emin değilim" diyen Annen, Efrin konusunda ABD ve Türkiye arasında yaşanan anlaşmazlıkla ilgili olarak NATO bünyesinde siyasi bir inisiyatif kurulması çağrısında bulunarak, ittifakın şu ana kadar konuya mesafeli durmuş olmasını eleştirdi.
 
MERKEL'E EFRİN ELEŞTİRİSİ
 
Oturumda söz alan Başbakan Angela Merkel ise, Suriye bağlamında Efrin'e değinmezken, Suriye ordusu tarafından Doğu Guta'ya düzenlenen hava saldırılarını "katliam" olarak nitelendirerek kınadı. 
 
Johann Wadephul da, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "Guta'da sivilleri öldürdüğünü" söylerken, Esad'ın icraatlarıyla "bir insani felakete" yol açtığını söyleyen Niels Annen ise uluslararası toplumun bunu kabul etmeyecek olmasına itimat ettiğini söyledi.
 
Sol Parti ve Yeşiller partili milletvekilleri, Başbakan Merkel'i mecliste daha önce yaptığı konuşmalarda da Türkiye'nin Efrin harekatına değinmediği için sert bir dille eleştirdi. 
 
Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch, Angela Merkel'in Türkiye'nin Efrin harekatına dair "tek kelime etmemesinin basbayağı saçmalık" olduğunu söyledi. Bartsch, Merkel'e hitaben, "Orada uluslararası hukuka aykırı bir savaş yapılıyor ama siz bundan bahsetmiyorsunuz. Burada tek taraflı fikir beyan edemezsiniz" dedi.
 
Başbakan Merkel'in "acilen Suriye hakkında konuşması gerektiğini" ifade eden Yeşiller partisi Meclis Grubu Başkanı Katrin Göring-Eckardt ise, "O zaman Efrin'e de değinmek, Türkiye'nin rolüne de değinmek gerekir" şeklinde konuştu.