Nauert: Türkiye’ye kaygılar iletildi

  • dünya
  • 08:23 21 Şubat 2018
  • |
img

HABER MERKEZİ - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın geçtiğimiz hafta Türkiye’de bulunduğu temaslarda bölgede gerilimi ve şiddeti artıracak adımlar atılmaması ve sivillerin zarar görmemesi noktasındaki kaygılarını aktardığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nauert, günlük basın brifinginde yöneltilen bir soru üzerine Efrin’deki son gelişmeleri değerlendirdi. Nauert, “ABD, Afrin’de faaliyet göstermiyor. ABD Afrin’de herhangi birini teçhizatlandırmıyor. Dolayısıyla Afrin’de olanlara dair bilgimiz bir yere kadar sınırlı” diye konuştu.
 
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın geçen hafta Türkiye’de temaslarda bulunduğunu da hatırlatan Nauert, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yapılan görüşmelerde Suriye’deki durumun detaylı biçimde ele alındığını aktardı. Nauert, bölgede gerilimi ve şiddeti artıracak adımlar atılmaması ve sivillerin zarar görmemesi noktasındaki kaygılarını bu görüşmelerde vurguladıklarını belirtti.
 
Görüşmelerde tarafların, iki ülkenin son birkaç yıldır birlikte yeteri kadar iyi düzeyde çalışmadığının kabulünden hareketle, birbirlerine karşı taahhütte bulunduklarını kaydeden Nauert, “IŞİD’i yenilgiye uğratmaya yönelik ortak çıkar ve amacı paylaşan NATO müttefikleri ve ortakları olarak, şimdi bu karşılıklı hedefleri başarabilmemiz için birlikte daha iyi bir şekilde çalışmaya başlayacağız” dedi.
 
Bu çalışmalara Efrin konusunun dahil olup olmayacağı konusunda ise ayrıntı vermeyen Nauert, “Ama şunu söyleyebilirim; karşılıklı oturup, oradaki durumla nasıl daha iyi biçimde yüzleşebileceğimizin yollarını belirlemek üzere, bir dizi bazı çalışma grubu toplantıları düzenleme yönünde mutabık kaldılar” diye konuştu.
 
Nauert ayrıca, “Rus dışişleri bakanının, ABD’yi Suriye’de özerk bir Kürt bölgesi kurulmasını desteklemekle suçlaması” konusundaki bir soruyu yanıtlarken, ABD’nin mevcut sınırlarıyla güvenli, bağımsız bir Suriye’yi desteklediğinin altını çizdi. Nauert, “Herhangi türden bir özerk bölgenin eklenmesi ya da (sınırların) değiştirilmesini desteklemiyoruz” ifadesini kullandı.
 
Sözcü Nauert, Esat yanlısı güçlerin Efrin'e girdiği haberlerinin sorulması üzerine bu soruları Pentagon'a (ABD Savunma Bakanlığı) yönlendirdi.