BM Özel Raportörü Lawlor: Hak savunucularını hedef almaktan vazgeçin

img

CENEVRE- BM Özel Raportörü Mary Lawlor, insan hakları savunucuların durumuna dair BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada 22 devlete 28 şikayet mektubu gönderdiklerini belirterek, "Devletler bu haksız ve savunulamaz uygulamaya derhal ve sonsuza dek son vermeli" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda insan hakları savunucularının durumuna dair raporunu sunan BM Özel Raportörü Mary Lawlor, üye devletlere insan hakları savunucularını terörist olarak görmekten vazgeçmesi çağrısında bulundu. Dünyanın dört bir yanında, insan hakları savunucularının başkalarının haklarını barışçıl bir şekilde savundukları için on yıllarca hapis cezasına çarptırıldığını veya cezalandırılma riskiyle karşı karşıya olduğunu belirten Lawlor, “Ancak devletler, insan hakları savunucularını hedef aldıklarını inkâr ettiğini, bunun yerine savunucuların suçlu ve bazen de terörist olduğunu iddia ediyor” diye konuştu.

22 DEVLETE 28 ŞİKAYET MEKTUBU

1 Ocak 2020'den 30 Haziran 2021'e kadar 148 insan hakları savunucusunun uzun süreli gözaltında tutulmasıyla ilgili olarak 22 üye devlete 28 resmi şikâyet gönderdiklerini söyleyen Lawlor, “Fakat çok daha fazla insan hakları savunucusu hakkında belgesiz olarak açılan davalardan dolayı hapishanelerde çürüyor olabilir” dedi.

'CEZAEVLERİNDE ÖLÜYORLAR'

Lawlor konuşmasında çok sayıda insan hakları savunucularının zorlu koşullarda tutulduğunu, sağlıklarının kötü olduğunu ve yeterli tıbbi bakımdan mahrum bırakıldığını ifade etti. Bazılarının ailelerine düzenli bir biçimde iletişimde olmalarının engellendiğini kaydeden Lawlor, bazılarının ölüm cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıya olduğunu ve bazılarının ise uzun hapis cezalarını çekerken cezaevinde öldüğüne dikkat çekti. Lawlor konuşmasına şöyle devam etti: “Devletler, insan hakları savunucularının uzun süre cezaevinde tutulduğu gerçeğiyle yüzleşmedikçe ve tutukluları serbest bırakmak ve diğerlerinin cezalandırılmasını önlemek için derhal harekete geçmedikçe, daha fazla insan hakları savunucusu uzun yıllar hapis cezasına çarptırılmaya devam edecektir.”

‘BM İLE ÇALIŞTIKLARI İÇİN CEZALANDIRILIYORLAR’

Ellerindeki raporlara göre, insan hakları çalışmaları nedeniyle cezaevine atılanlar arasında işçi liderleri, avukatlar ve gazetecilerin de olduğuna dikkat çeken Lawlor, tutuklanan insan hakları savunucuları içerişinde BM’nin ilgili organlarıyla işbirliği yaptıkları için misilleme olarak cezaevine atılanların da olduğunu sözlerine ekledi.

Lawlor son olarak, "Devletler bu haksız ve savunulamaz uygulamaya derhal ve sonsuza dek son vermelidir" çağrısında bulundu.

MA / Rüştü Demirkaya