İspanya'da öğrencilerden grev çağrısı

  • dünya
  • 16:49 18 Şubat 2021
  • |
img

ANKARA - Katalan Ülkeleri Öğrenci Birliği (SEPC), tutuklanan rap sanatçısı Pablo Hasél ile ona dair destek eylemlerinde tutuklananların serbest bırakılması talebiyle ülkedeki tüm üniversite öğrencilerine grev çağrısı yaptı.

 
Katalan Ülkeleri Öğrenci Birliği (SEPC), Cuma günü için ülkedeki tüm üniversite öğrencilerine grev çağrısında bulundu. Bölgede gerçekleşen eylemler sırasında polisin baskıcı tutumunu ve rap sanatçısı Pablo Hasél’in tutuklanmasını kınayan öğrenciler, eylemler sırasında tutuklananların serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
 
NE OLMUŞTU?
 
Gerçek adı Pablo Rivadulla olan rap sanatçısı Pablo Hasél, attığı tweetler ve yazdığı bazı şarkı sözleri nedeniyle “terörü övmek” ve “kraliyete hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezasını yatmak üzere teslim olması beklenirken Hasél, arkadaşıyla birlikte kendilerini Lleida Üniversitesine kilitlediklerini sosyal medya hesabından yaptığı "Bir kaç arkadaşımla birlikte kendimizi Lleida Üniversitesine kilitledik, yani beni tutuklamak ve hapse atmak istiyorlarsa buraya girmeleri gerekiyor" paylaşımla duyurmuştu.
 
Kendisine verilen hapis cezasını kınayan Hasél, suçlamaya konu yapılan tweetlerinin ekran görüntülerini de paylaşmıştı.
 
Salı günü “yargı kararını uygulamak için” üniversitenin kapısına dayanan polis, barikatları yıkarak içeri girip Hasél'i tutuklamıştı.
 
Hasél'in tutuklanması üzerine kentte başlayan protestolar diğer şehirlere de yayılmış ve onlarca insan gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Pedro Almadovar, oyuncu Javier Bardem ve folk müzik sanatçısı Joan Manuel Serrat'ın da aralarında olduğu yüzlerce sanatçı ise, Hasél'in serbest bırakılması içim imza kampanyası başlattı.
 
Ülkedeki protesto eylemlerinin bu akşam da devam etmesi bekleniyor.