ABD’li senatör: Türkiye Kuzey ve Doğu Suriye’de uluslararası hukuku ihlal etti

  • dünya
  • 15:57 25 Kasım 2020
  • |
img
İSTANBUL - Türkiye’nin Doğu Akdeniz ile Kuzey ve Doğu Suriye’de uluslararası hukuku defalarca ihlal ettiğine işaret eden ABD’li Senatör Chris Van Hollen, “Türkiye'yi eylemlerinden sorumlu tutmak için yeni gelen Biden yönetimiyle çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi. 
 
ABD’li Senatör Chris Van Hollen, Yunanistan’da yayın yapan Kathimerini'ye verdiği demeçte, ABD’nin yeni başkanı Joe Biden döneminde, Türkiye’ye karşı yürütülecek politikalara değindi. Demeçte, Biden liderliğindeki ABD'den, Ankara'ya karşı daha katı bir tutum izlemesini beklediğini ve bunun gerekli olduğunun altını çizen Van Hollen, yeni yönetimin “Erdoğan’ın otoriter yönetimi altında saldırıya uğrayan hukukun üstünlüğü ilkeleri, demokratik normlar ve basın özgürlüğünün yenilenmiş bir bakış açısıyla savunacağını” ifade etti. 
 
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Biden yönetiminin Türkiye'nin iç meselelerine müdahale konusunda daha aktif bir tutum izleyeceğinin sinyallerini veren Van Hollen,  Türkiye’nin geçen 4 yılda, NATO müttefiki olarak sadık bir şekilde hareket etmede başarısız olduğunu ifade etti.  Hollen, bu durumun değişmedikçe ilişkilerin düzelmeyeceği söyledi.
 
‘DÖRT GÖZLE BEKLİYORUM’ 
 
Van Hollen, Türkiye’nin S-400 savunma sistemini alması ve devreye sokmasının NATO’nun güvenliğini tehdit ettiği tespitinde bulunarak, Kongrenin yasaların gerektirdiği şekilde yaptırım uygulanmasını talep etmeye devam edeceğini ifade etti. Van Hollen, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Kuzey ve Doğu Suriye’de uluslararası hukuku “defalarca ihlal” ettiğine işaret ederek, "Türkiye'yi eylemlerinden sorumlu tutmak için yeni gelen Biden yönetimiyle çalışmayı dört gözle bekliyorum" diye konuştu. 
 
 İLİŞKİLER ONARILACAK
 
Yunanistan ve diğer Avrupalı müttefiklerin Biden yönetiminin son 4 yılda yaşanan kaotik ve güvenilmez dış politikaya bir son vereceğini umduğunu söyleyen Van Hollen, Avrupa’daki demokratik müttefikleriyle ilişkilerinin Trump ile birlikte tarihi bir düşüş yaşadığını belirterek, bu ilişkilerin onarılacağını dile getirdi.