Etiyopya’nın ‘teslim olun’ çağrısına yanıt: Tigray halkı kendini savunacak

  • dünya
  • 14:40 24 Kasım 2020
  • |
img
ANKARA – Etiyopya Merkezi hükümetinin, “teslim ol” çağrısına cevap veren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, “Bölgemizi yönetme hakkımız için burada kendimizi savunmaya hazırız" dedi. 
 
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 4 Kasım'da Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) karşı askeri bir operasyonun emrini verdi. Ahmed, Tigray kuvvetlerine “teslim” olmaları için 72 saat süre verdi. Ahmed, aksi halde Mekelle'ye askeri müdahaleye hazır olduklarını söyledi. Başbakan Ahmed, federal ordunun Tigray'in başkenti olan Mekelle'ye 60 kilometre mesafede konuşlandırıldığını ve şehri bombalamaya hazır olduklarını belirtti.
 
Tigray bölgesinin muhalif TPLF lideri Debretsion Gebremichael de, Ahmed ordusunun Tigray kuvvetleri karşısındaki yenilgisini örtbas etmek için böyle bir oyalama taktiğine başvurduğunu ve bu nedenle tehditler savurduğunu söyledi. Gebremichael, Ajans France Presse'e Whatsapp üzerinden ulaşarak, "Abiy bizim kim olduğumuzu anlamakta güçlük çekiyor. Biz ilkeli insanlarız ve bölgemizi yönetme hakkımız için burada kendimizi savunmaya ve ölmeye hazırız" dedi.
 
YANIT YOK
 
Sabah saatlerinde Tigray güçleri adına konuşan bir sözcü ise, Etiyopya Ordusu’nun 21’inci Mekanize Tümeni'ni tamamen yok ettikleri bilgisini verdi. Bu bilgiyi teyit etmek üzere aranan hükümet yetkilileri telefonların ulaşılamadığı ve bölgede uygulanan iletişim kesintisi her iki tarafın iddialarının da doğrulanmasını zorlaştırdığı kaydediliyor.
 
'BİNLERCE KİŞİ GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI'
 
Bölgedeki çatışma sonucu şu ana kadar yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Şu ana kadar 40 bin mülteci komşuları olan Sudan'a göç etti. Tigray yolları çatışmadan kaçan insanlarla dolu.
 
Hafta sonu Mekelle çevresindeki yüksek platoda TPLF savunmasını kıran Etiyopya Ordusu'nun bir kaç gün içinde şehir merkezine tank saldırısında bulunacak menzile girmesi bekleniyor. Saldırıdan çekinmeyeceklerini dile getiren Ahmed, Mekelle halkına TPLF savaşçılarını “adalete teslim etmeleri ve ulusal ordunun yanında yer almaları” için çağrı yapıyor. TPLF ise meşru haklarını savunduklarını vurguluyor.
 
‘TOPLU CEZALANDIRMADIR'
 
İnsan hakları savunucuları ise Ahmed’in tehditlerinin uluslararası hukuk kurallarının bir ihlali olacağını ifade ediyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı Laetitia Bader, "Bütün bir şehri askeri hedef olarak görmek yalnızca yasa dışı olmakla kalmaz, bunu toplu bir cezalandırma olarak görmek mümkün" diye konuştu. 
 
MÜZAKEREYİ REDDEDİYOR
 
ABD, Etiyopya Federal Hükümeti ile TPLF arasında “bu trajik çatışmayı şimdi” sona erdirmek için acil arabuluculuk çağrısında bulundu. Ahmed, şu ana kadar Afrika Birliği'nin de ABD'nin de müzakere çağrılarını reddetti.