Putin 2036’ya kadar görevde kalabilecek

  • dünya
  • 09:42 2 Temmuz 2020
  • |
img
ANKARA - Rusya'da anayasa değişiklikleri üzerine yapılan referandumda çoğunluğun "Evet" oyu kullanmasıyla Vladimir Putin'in 2036'ya kadar görevde kalmasının önü açıldı.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2036 yılına kadar görevde kalabilmesinin önünü açan anayasa değişikliği için 25 Haziran’da başlayan referandum süreci sona erdi.  Sandıkların yüzde 98’i açıldı. Buna göre seçmenlerin yüzde 78’ine yakını “Evet” oyu kullandı. 
 
Rusya anayasası, Putin'in görevinin 2024'te sona ermesini sağlıyordu. Değişikliklerle birlikte Putin'in yeniden devlet başkanlığına aday olabilecek.
 
Değişiklikler, “yüksek asgari maaş ve emeklilik maaşı”, “eşcinsel evliliklerin yasaklanması” “Tanrı'ya inanmanın temel bir değer olarak dahil edilmesi” ve “Rus hukukunun uluslararası normlar üzerindeki önceliğini” sağlıyor.
 
NAVALNY: SONUÇLAR BÜYÜK YALAN
 
Rusya’nın muhalif lideri Alexesi Navalny, “Açıkladıkları sonuçlar tamamen uydurma ve büyük bir yalan” dedi. Navalniy, koroavirüs nedeniyle şu anda eylem düzenlemeyeceklerini ifade ederken, sonbaharda adaylarının bölgesel seçimlere katılmasının engellenmesi durumunda dev gösteriler yapacaklarını ifade etti. Navalny, "Putin'in en çok korktuğu şey sokak" dedi.