Efrin’i gösterip Minbic’i vurmak!

img

MİNBİC – Efrin’e operasyon hazırlığı gündemde sıcak tutulmayadursun, TSK asıl yığınağı Minbic etrafına yapıyor. Minbic operasyonunun öne çekilme ihtimali çok yüksek. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret etmesinden sonra Efrin’e yönelik operasyon gündemin ilk sırasına oturdu. Şu ana kadar ABD ve Rusya’dan yeşil ışık alamayan iktidar partisi, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) bildirisiyle de bu havayı hissettirdi. 
 
Rusya ve İran desteğiyle Suriye rejiminin müdahalesiyle İdlib’te sıkışan ve çekilmesi gündeme gelen Türkiye’nin hızlı bir şekilde Efrin’e yönelik operasyonu öne alması bir “İdlib-Efrin pazarlığı” olarak yansırken, Efrin’i hedefe koyan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) asıl hareketliliği ise Cerablus-Bab-Ezaz üçgeninde yaşanıyor. 
 
MİNBİC SINIRINA YIĞINAK 
 
Cerablus'un güneyindeki Sacur suyu ile ayrılan Minbic ve Cerablus'un kuzey tarafında TSK ve bağlı Fırat Kalkanı grupları Minbic'ı tehdit etmeye başladı.
 
Minbic'ın kuzey ve batısını elinde bulunduran TSK ve bağlı grupların sınıra yığdıkları zırhlı araçlar, ağır silahlar ve askeri unsurlarla tatbikat düzenleyip, Minbic'ın köylerine top atışlarıyla saldırmaya başladı. Özelikle Til Ebir köyüne yönelik saldırılar dün gece itibarıyla Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ile TSK'ye bağlı gruplar arasında çatışmaya dönüştü. 
 
CERABLUS VE EL RAİ’DE TOPLANTILAR 
 
Bunun yanı sıra son günlerde Cerablus etrafındaki kontrol noktalarını güçlendiren Fırat Kalkanı gruplarının, Cerablus ve El Rai'de (Çobanbey) çok sayıda toplantı düzenlediği belirtiliyor. Sahadan gelen son bilgilere göre, gündeme Efrin konulsa da esas olarak Minbic’e operasyon hazırlığı yapılıyor. Hatta Minbic operasyonunun öne alınabileceğinin altı çiziliyor. 
 
Bu kapsamda El Rai'de önceki gün saat 22.00'de El Rai'de istihbarat birimlerinin öncülüğünde düzenlenen bir toplantıda gruplardan özel birliğin oluşturulması ve Minbic etrafına konumlandırılmasının karar altına alındığı kaydediliyor.
 
MA / Erdoğan Altan